Politiker: Trump-aflysning overgår fantasien

Barnligt. Fornærmende. Virkeligheden overgår fantastien. Sådan lyder blot nogle af reaktionerne på meldingen om, at præsident Trump alligevel ikke besøger Danmark 2. og 3. september, fordi statsminister Mette Frederiksen har afvist at tale om et salg af Grønland.
Det har vakt forargelse hos en række danske politikere, at præsident Trump har udskudt sit besøg i Danmark med henvisning til Mette Frederiksens afvisning af at sælge Grønland. Foto © : Kevin Lamarque / Reuters / Ritzau Scanpix
21. august 2019 06:18

Overraskende. Sådan lyder det fra kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, som bekræfter, at den USA's præsident Trump har aflyst sit statsbesøg i Danmark om to uger.

Her skulle Dronning Margrethe ellers have været vært for præsidenten.

LÆS OGSÅ Trump udskyder besøg efter nej til at sælge Grønland

I Folketinget er der grundlæggende forargelse.

- Det her har været planlagt meget hurtigt, og så kommer denne barnagtige reaktion fra Trump. Kan han ikke få det, som han vil, så kan det være lige meget. Det er som et forkælet barn.

Det siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører og næstformand, Søren Espersen, om Trumps afbud.

Lidegaard: Vi burde netop diskutere

Tidligere udenrigsminister Kristian Jensen (V) mener, at der er opstået en diplomatisk krise mellem Danmark og US., mens De Konservatives ordfører for Grønland, Rasmus Jarlov, kalder Trumps opførsel "fornærmende".

- Som dansker (og konservativ) er det meget svært at forstå. Uden nogen grund antager Trump, at (en autonom) del af vores land er til salg, skriver han på Twitter tidligt onsdag morgen.

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard fra De Radikale er heller ikke imponeret over Trump.

- Hold nu op. Netop fordi Grønland ikke er til salg, burde USA have al mulig interesse i at diskutere Arktis med Rigsfællesskabet - Ud over klima, Mellemøsten mv., skriver Lidegaard på Twitter.

Østergaard: Selvtilstrækkelig og respektløs

De Radikales leder, Morten Østergaard, konstaterer på Twitter, at "virkeligheden overgår fantasien". Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører, tilføjer på Twitter:

- Trump lever på en anden planet. Selvtilstrækkelig og respektløs.

Præsident Trump skriver i sit tweet, at han udskyder statsbesøget i Danmark og håber at finde en anden dage

Statsminister Mette Frederiksen har endnu ikke kommenteret på udmeldingen.