Valg i USA 2016 Usædvanligt hårdt valg

En usædvanlig hård tone har præget det amerikanske præsidentvalg, hvor forhenværende førstedame og udenrigsminister Hillary Clinton kæmper mod rigmanden Donald Trump om en af verdens mest magtfulde poster. Det fortæller en grønlænder, der i omkring ét år har været bosat i USA.
Foto © : commons.wikimedia.org
08. november 2016 11:53

Efter en lang valgkamp er det i dag, at amerikanerne skal til stemmeurnerne for at afgøre, om det skal være Hillary Clinton eller Donald Trump der skal overtage nøglerne til Det Hvide Hus fra Barack Obama.

Ifølge en grønlænder, der indtil for nyligt har været bosat i USA, og derfor har fulgt med i valget på tætteste hold, har der været tale om et usædvanligt valg.

- Normalt ville en som Hillary Clinton have svært ved at vinde et præsidentvalg på baggrund af historien om, at hun skulle have løjet, og har desuden været meget hemmelighedsfuld om nogle af de skandaler, der har fulgt hende, fortæller Hans Peder Kirkegaard til Qanorooq.

Samtidigt fortæller han, at Hillary Clintons republikanske modkandidat Donald Trump selv har haft en lemfældig tilgang til sandheden, og er flere gange afsløret i at modsige sig selv.

Læs også Simon Lynge: Stemningen er trykket

Upopulære kandidater

Ikke nok med, at der er tale om nogle de mest upopulære kandidater, der har stillet op til et amerikansk præsidentvalg, er de ifølge en lektor ved center på amerikanske studier på Syddansk Universitet også blandt de mest ondskabsfulde i USAs historie.

Det kan Hans Peder Kirkegaard godt skrive under på, da han mener at tonen har været meget mere direkte og ufin i kanten.

- Det er normalt sådan, at kandidaterne ved, at præsidentembedet er en ærefuld post, og derfor også har mere respekt for modkandidaten, da vedkommende kan blive USA næste præsident. Den respekt har slet ikke været til stede i debatterne mellem Clinton og Trump.

Læs også Clinton og Trump fragter folk til stemmeurnerne

Tæt løb en fordel for Clinton

De seneste meningsmålinger har lagt op til tæt løb mellem Demokraterne og Republikanerne, efter Clinton tilbage i oktober ellers havde en solid føring.

Det viser et gennemsnit af de forskellige meningsmålinger, som Real Clear Politics har lavet.

- og det er måske meget godt for Hillary Clinton, at det bliver så tæt. Det kan netop medføre, at dem der er bekymret for Trump bruger deres stemme i stedet for at blive hjemme, siger Hans Peder Kirkegaard.

Læs også KNR udvider sendefladen under valget i USA