- Det er i hvert fald nødvendigt, at lukningen af alkoholsalget i Nuuk og omegn følges op af tiltag, der målrettet de familier, hvor alkoholmisbruget er størst, siger Sara Olsvig til P1.

Unicef: Fint med alkoholforbud - men det kan skabe uro i misbrugsfamilier

Naalakkersuisut har indført alkoholforbud i Nuuk.

Der er lukket for ølhanerne og sat propper i vinflaskerne i Nuuk og de to nærmeste bygder i endnu et tiltag for at begrænse spredningen af coronavirus i hovedstaden.

Alkoholforbuddet trådte i kraft lørdag aften og er gældende frem til 15. april.

Tiltaget handler blandt andet om at få stoppet en række fester, der ifølge myndighederne udgør en smitterisiko og skaber utryghed.

Men tiltaget handler ifølge Naalakkersuisut også om at beskytte børn, der bliver utrygge på grund af festerne og forbruget af alkohol i hovedstaden.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut indfører alkoholforbud i Nuuk, Kapisillit og Qeqertarsuatsiaat

Og umiddelbart er det et udmærket tiltag, siger programchef for Unicef Danmarks arbejde i Grønland, Sara Olsvig til Danmarks Radios P1.

- Samlet set er det et tiltag, som vi har stor forståelse for her under coronapandemien, siger hun.

Mere trygt for børn med alkoholforbud

Børn har ret til tryghed, men det er utrygt for børn, når voksne drikker meget alkohol, forklarer Sara Olsvig.

- Børns mulighed for at kunne forudse de voksnes reaktioner og adfærd i den situation bliver svær. Så det er selvfølgelig mere trygt for børnene, hvis man kan undgå for meget alkoholindtag.

Men det er altså ikke helt nok bare lukke for salget af de våde varer, mener programchefen hos Unicef. Man skal sørge for at passe på de børn, der lever med forældre med et misbrug og som pludselig fra den ene dag til den anden ikke kan få adgang til alkohol.

Nødvendigt med flere tiltag

- Det man ved er, at det er en ny situation for de her familier. Og det kan også skabe utryghed, hvis der kommer uro i familien på grund af den her lukning, siger Sara Olsvig.

LÆS OGSÅ Hastelov vil give politiet lov til at gå ind i dit hjem uden kendelse

Derfor bør Naalakkersuisut finde ud af, hvordan de vil håndtere situationen, når en række misbrugere ikke længere kan få lov at dyrke deres misbrug.

- Det er i hvert fald nødvendigt, at lukningen af alkoholsalget i Nuuk og omegn følges op af tiltag, der er målrettet de familier, hvor alkoholmisbruget er størst, siger hun til P1.

Kommentarer