Unge med udlængsel får penge til eventyret

Nordens Institut i Grønland vil som et forsøg hjælpe med finansieringen af unges drøm om at arbejde i udlandet.
26-årige Sikkerninnguaq Olsen er glad for, at hun skal til Færøerne.
20. februar 2024 15:05

Mange unge drømmer om at drage ud i verden og udleve fantasien om at arbejde i udlandet.

Men drømme kan koste dyrt - og det er langt fra en billig fornøjelse at fare ud i verden, fortæller Malik Brøns der er kommunikationsansvarlig på Nordens Institut i Grønland:

- Det kan blive rigtig dyrt at rejse fra Grønland til de nordiske lande, især når man er ung, så derfor har vi besluttet at give penge til dem der vil søge arbejde i norden, siger han.

Derfor har NAPA - Nordens Institut i Grønland - lavet en ny forsøgsordning, hvor de vil give 3000 kroner til unge i alderen 18-30 år, hvis de til gengæld for pengene vil fortælle om deres oplevelser.  

Mange unge med udlængsel

Og der er i den grad brug for tilbuddet. For rigtigt mange unge vil gerne ud i verden at arbejde. Det kan de allerede nu se hos NAPA efter kun to måneder med tilbudet. 

Alene i januar 2024 var der en fordobling af antallet af ansøgere, som vil arbejde i Norden, fortæller Malik Brøns:

- Vi er glade, for alene i januar er der 20 ansøgere, og det er vi glade for og er overrasket over det, siger Malik Brøns.

Unge fra både Nuuk, Sisimiut, Qaqortoq, Maniitsoq, Kullorsuaq, Ilulissat, Nuussuaq og Uummannaq.

Det er blandt andet ved hjælp af reklamevideoer på det sociale medie Tiktok, at de allerede nu har fået flere unge med udlængsel til at ansøge om at få støtte til deres udenlandseventyr.

Og de unge mennesker, som får støtte gennem NAPA's ordning, kan få lov til at rejse til både Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island, Færøerne og til Åland.

Udveksling og udvikling

En af formålene med projektet er at opnå en ens udvikling i de nordiske lande, og opnå lighed har de opnået opfyldelsen af at hjælpe de unge.

- Vi er fra NAPA arbejdet med at der skal opstå udvikling i det nordiske lande, og at der skal være lighed, og dermed kommer der til at være lighed omkring unge mennesker.

26-årige Sikkerninnguaq Olsen som kommer fra Nuussuaq skal på arbejde gennem Nordjobb til Færøerne. For hende handler det om at opleve verden og udvikle sig gennem ophold i udlandet: 

- Jeg vil gerne, inden jeg bliver 30år, opleve at arbejde udenfor Grønland, for jeg synes at man skal prøve det, og jeg synes det er tid nu, siger hun, og fortsætter: 

- Jeg er glad for at høre at man kan få tildelt penge til rejsen, det er så dyrt at rejse fra Grønland, f.eks bliver jeg nødt til at samle masser af penge før jeg kan rejse, og det 3000 er en stor hjælp, jeg håber også andre virksomheder vil gøre det samme, siger Sikkerninnguaq Olsen.

Og de unge mennesker som skal rejse for at arbejde kan rejse til: Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island, Færøerne og til Åland.