Unge i ICC: Vi kæmper med de samme problemer

ICC's unge medlemmer vil være deres generations stemme og løse de problemer, der går på tværs af den arktiske ungdom.
Emma Lennert vil gerne arbejde for oprindelige folks rettigheder. Det er særligt vigtigt for hende at sikre børns rettigheder. Foto © : KNR/Teitur Larsen
Skrevet af Teitur Larsen
26. juli 2023 08:02

Det var ikke kun de modne og etablerede inuit fra Grønland, Canada, Alaska og Chukotka, der var samlet i Ilulissat, da Inuit Circumpolar Council (ICC) holdt delegeretmøde i sidste uge.

Også de unge var inviteret med til bordet - de såkaldte Youth Delegates.

Emma Lennert fra Sisimut er en af de unge medlemmer af ICC. Det er hun, fordi hun vil være med til at præge fremtiden for inuit.

- Jeg er selv medlem af børne- og ungeorganisationen Sorlak. Jeg synes, det er vigtigt, at der arbejdes på vegne af børn og unge. Det er vigtigt, at vi er repræsenteret, siger hun.

For Joshua Vo har det været en stor oplevelse at kunne møde andre inuit og dele erfaringer med hinanden. Foto © : KNR/Teitur Larsen

Joshua Vo fra St. Mary’s i Alaska er også medlem af ICC. Han deltager af samme årsag.

- Det, der gjorde mig interesseret, er, at jeg kan være en stemme for vores fremtid. Det er vigtigt at have unge mennesker med, der kan viderebringe ICC's arv. Jeg er her for at bringe min og andre unge inuit fra Alaskas stemme ind i ICC, siger han.

Samme problemer

I løbet af ugen har ICC drøftet emner som forvaltning af havet, oprindelige folks sprog og jagt- og fødevaresikkerhed. Emner, som de unge har fulgt interesseret med i.

Der er dog én ting, som Mary Angmalik fra Pangirtungi Nunavut i Canada gerne vil tale højt om.

Mary Angmalik er i Ilulissat, fordi hun er passioneret omkring sin kultur og traditioner. Og så vil hun gerne gøre en forskel for inuits fremtid. Foto © : KNR/Teitur Larsen

- Der er en selvmordskrise hjemme i Nunavut. Det vil jeg gerne tale om i ICC. Der er brug for mere hjælp til løse selvmordskrisen. Vi har brug for at lade folk vide, at de ikke er alene, og at der er hjælp at hente, siger hun.

Et lignende problem har vi herhjemme, hvor vi har en af verdens højeste selvmordsrater. Det er særligt unge grønlændere, der dør af selvmord.

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed i SDU bliver de, der begår selvmord, yngre og yngre gennem tiden. Tendensen er omvendt i vestlige lande, men man ser samme udvikling i andre lande i Arktis.

- Børn og unge i Grønland kæmper med de samme problemer som andre unge inuit i Arktis. Derfor er det vigtigt, at vi arbejder sammen for at løse problemerne, siger hun og forsætter:

- Vi har også noget til fælles i de ting, vi er gode til og i vores udviklingsmuligheder. Det er en vigtig snak at tage.

Har du brug for hjælp?

Hvis du har tanker om selvmord eller føler dig alene, kan du kontakte Tusaannga på tlf. 80 11 80 eller sms 18 99. 

Samtalen er gratis og anonym.

Du kan læse mere om Tusaannga her.

Det vigtigste for Joshua Vo er, at de unge i Alaska, hvor han er fra, får en stemme i de rum, hvor beslutningerne træffes.

- Det sker tit, at unge mennesker skubbes til siden. De kan lytte, men de kan ikke være med, når beslutningerne skal træffes. Hovedfokus for mig er, at vi unge er med til at bestemme, hvad der skal ske i ICC's videre arbejde, siger han.

Møde andre inuit

Det har været en stor oplevelse for de unge medlemmer at være med, når ICC blandt andet har drøftet emner som forvaltning af havet, oprindelige folks sprog og jagt- og fødevaresikkerhed.

Men det største for de unge har været muligheden for at møde andre inuit.

Hvad er ICC?

  • ICC international blev stiftet i Alaska i 1977.
  • ICC er den internationale organisation, der repræsenterer 180.000 inuit fra de fire arktiske stater Grønland, Canada, Alaska og Chukotka (Rusland).
  • Organisationen arbejder for at fremme inuits rettigheder på forskellige internationale platforme med emner, der vedrører Arktis.
  • ICC har en status som permanent deltager i Arktisk Råd.

- Det har været en fantastisk oplevelse at være omringet af så meget historie, når de arktiske lande mødes her og taler om fællesskab og samarbejde, siger Joshua Vo.

Mary Angamlik er enig:

- Det har været virkelig godt. Det har været dejligt at møde inuit fra hele Arktis, siger hun.

ICC mødes igen til deres 15. generalforsamling, som er planlagt til at finde sted i Iqaluit, Nunavut, Canada i 2026.