Udvalgsformand om lærerflugt fra Tasiilaq: Det er alvorligt

Formand for kommunens skoleudvalg, Juaaka Lyberth, ser med bekymring på lærermanglen i Tasiilaq. Der er brug for dialogkaffe, mener han.  
- Sådan som lærersituationen er, er det jo ikke optimalt, siger Juaaka Lyberth. Han er formand for børne- og skoleudvalget i Kommuneqarfik Sermersooq. Foto © : KNR/Marie Kuitse Kristensen
29. april 2022 09:03

Alvorligt og bekymrende. 

Sådan beskriver formand for børn og skoleudvalget i Kommuneqarfik Sermersooq, Juaaka Lyberth (IA), den læremangel, der præger Tasiilami Alivarpi.

Her har ti lærere siden august sagt deres stilling op, og skolen mangler 22 uddannede lærere. Men lærermanglen er ikke det eneste problem. 

Skolens leder, Jørn Holbech, er midlertidigt fritaget fra tjeneste, mens en undersøgelse er sat i gang. Hvad undersøgelsen handler om, vil kommunen ikke udtale sig om.

LÆS OGSÅ Tillidsmand på Tasiilarmi Alivarpi: Dårlig stemning mellem lærere og ledelse

Samtidig har to tidligere lærere kritiseret skoleledelsen, og en tillidsmand på skolen har berettet om samarbejdsvanskeligheder og en dårlig stemning mellem lærere og ledelse.

Hverken skoleleder eller kommune har ønsket at udtale sig i sagen, fordi det er en personalesag.

Lærermangel på Tasiilami Alivarpi
 

  • I dag er en tredjedel af de 62 lærere på Tasiilami Alivarpi timelærere.

 

  • Det vil sige, at en tredjedel ikke har taget en læreruddannelse, og så er der yderligere en tredjedel, der er fra Danmark.  

 

  • I alt mangler der 22 uddannede lærere på skolen.

Ikke desto mindre efterlader det lige nu Tasiilami Alivarpi i en kattepine, hvor eleverne mangler uddannede lærere.

- Det er selvfølgelig en meget alvorlig situation, vi oplever i Tasiilaq Alivarpi, så det tager vi meget seriøst, siger formand for børne- og skoleudvalget i kommunen, Juaaka Lyberth (IA).

Er du bekymret for, om eleverne lærer det, de har ret til?

-  Selvfølgelig er det bekymrende, at der er stor mangel på uddannede lærere, men det er ikke desto mindre nødvendigt for skolens ledelse og de tilbageværende lærere at løfte opgaven, så eleverne kan få den nødvendige viden og indlæring, de har behov for.

Mener du, at rammerne i Tasiilaq er, som de skal være, for at eleverne kan få den undervisning, de har ret til?

- Sådan som lærersituationen er, er det jo ikke optimalt. Hvad angår de fysiske rammer er det ok. Det er inden for de acceptable rammer, siger Juaaka Lyberth.

Behov for dialogkaffe

Her og nu er der ifølge formanden for Børne- og Skoleudvalget behov for at skolens lærere, ledelse, skolebestyrelse og kommunens forvaltning går i dialog om at løse de akutte problemer med læremangel.

- Uden dialog og uden samarbejde kan vi jo snakke til verdens ende, uden der sker noget. Det hjælper jo ikke noget som helst, hvis vi bare sidder og peger på hinanden og siger, at den og den har skylden, siger han og fortsætter:

- Der skal en tæt dialog og et tæt samarbejde til og en acceptabel løsning, som også opfylder lovens krav om undervisning, siger Juaaka Lyberth.

LÆS OGSÅ Ekspert: Eleverne taber, når skolens voksne ikke kan samarbejde

På den lange bane er der behov for at sætte større tiltag i værk.

For eksempel mener udvalgsformanden, at der er behov for at etablere en decentral læreruddannelse i Tasiilaq. Men det kræver, at Naalakkersuisut er med på den idé.

- Som en del af løsningen er det ønskeligt, at en decentral læreruddannelse åbner i Tasiilaq. Men det kræver, at departementet for skole åbner op for den mulighed, siger Juaaka Lyberth.

"Tjenesteboliger i Tasiilaq er ikke ringere end i Vestgrønland"

En anden generel problematik med at rekruttere uddannede lærere til landets yderdistrikter handler om boliger. At de enten helt mangler eller ofte ikke er særlig gode. 

Sådan lød det blandt andet fra Mitdlarak Lennert, der arbejder som videns- og analysekonsulent for MIO, i et interview med KNR. Hun færdiggjorde sidste år en ph.d. om skolesystemet i Grønland.

Men den udfordring er ifølge Juaaka Lyberth ikke et problem i Tasiilaq. Tværtimod.

- Alle lærere i Tasiilaq har tjenestebolig, og kvaliteten af disse tjenesteboliger er ikke ringere end kvaliteten af tjenesteboliger i Vestgrønland, siger han og tilføjer: 

- Årsagen til læremanglen i Tasiilaq specifikt mener jeg ikke skyldes boligmangel eller dårlige boliger. Flere lærere har gennem tiden sagt, at det er deres behov for at være tæt på deres familie i Vestgrønland, som har været årsag til, at de ikke kan arbejde længere tid i Tasiilaq.