Nuka og Kirsten-Marie var lærere på skolen i Tasiilaq – og de retter en hård kritik mod skoleledelsen

KNR har været i kontakt med flere tidligere lærere på Tasiilami Alivarpi. De siger alle, at de har sagt op på grund af problemer med at samarbejde med skolens ledelse.
Nuka Pivat er fra Tasiilaq og uddannet lærer. Hun stoppede på Tasiilami Alivarpi 1. april. Foto © : Privat
26. april 2022 09:20

Skoleleder på Tasiilami Alivarpi, Jørn Holbech, er midlertidigt fritaget fra tjeneste på grund af en undersøgelse. Det skete i fredags. 

Hvad undersøgelsen præcist handler om, kan KNR ikke få bekræftet. Men ifølge de lærere, som KNR har talt med, har der været problemer med samarbejdet mellem skolens ledelse med Jørn Holbech i spidsen og lærerne. 

Nuka Pivat på 34 år var lærer på skolen 2015-2016 og igen fra 2018-2022. Hun sagde sit job op 1. april.

LÆS OGSÅ Skoleleder i Tasiilaq er midlertidig fritaget fra tjeneste

- Jeg har opsagt min stilling, fordi det er besværligt at samarbejde med skoleinspektøren og skoleledelsen. Selv om man har forslag, bliver der aldrig lyttet til det, siger hun. 

Lærermangel på Tasiilami Alivarpi
 

  • I dag er en tredjedel af de 62 lærere på Tasiilami Alivarpi timelærere.

 

  • Det vil sige, at en tredjedel ikke har taget en læreruddannelse, og så er der yderligere en tredjedel, der er fra Danmark.  

 

  • I alt mangler der 22 uddannede lærere på skolen.

- Jeg var klasselærer for eleverne, der skal afslutte folkeskolen nu, men jeg var desværre nødt til at forlade dem. Og det er trættende at blive ved med at kæmpe for indflydelse uden held.

Vi har forsøgt at gøre noget

Og følelsen af at stå udenfor beslutninger var ikke den eneste ubehagelighed, Nuka Pivat oplevede. Ifølge hende har Jørn Holbech også skældt lærere ud foran andre. 

- I starten af februar fik jeg nok og sagde min stilling op, fordi jeg simpelthen ikke kunne mere. Til sidst var det slet ikke til at henvende sig til eller tale med skolelederen, siger hun.

- Vi er flere lærere, der har forsøgt at gøre noget flere gange, men de lytter ikke til os. Jeg kan komme med et eksempel. Min kollega, som har arbejdet i 30 år som lærer, var desværre også nødt til at forlade Tasiilami Alivarpi. Vi har henvendt os flere gange til skoleforvaltningen og IMAK. Så ja, vi har forsøgt at gøre noget.

Stresset og presset

Kirsten-Marie Roed var lærer på skolen fra 2016 til 2021. Hun er nu tilbage i Danmark og er pensionist.

- Jeg rejste fordi, at jeg ikke oplevede, at noget rykkede. Alle de tiltag, der var gjort, var faldet til jorden med et brag, siger den 67-årige tidligere lærer til KNR. 

- Vi prøvede at starte en virksomhedspraktik for eleverne på ældstetrinnet. Men den idé skød Jørn Holbech ned. Meningen var, at de skoletrætte elever skulle i praktik i en privat virksomhed i en, to eller tre dage om ugen - og så gå i skole resten af tiden. Men det skød ledelsen ned med en påstand om, at det var noget lærerne fandt på for at tømme klasseværelserne og komme nemt om ved deres arbejde, siger hun.

LÆS OGSÅ Skoleleder i Tasiilaq: Massivt behov for lærere går ud over undervisningen

Jørn Holbech har været ansat på Tasiilami Alivarpi ad to omgange – fra 2006 til 2014. I sommeren 2020 kom han tilbage. Kirsten-Marie Roed nåede at arbejde sammen med ham i et år. 

Ligesom Nuka Pivat har hun overværet skolelederen skælde ud på andre lærere. 

- Et andet stort problem med ham var, at der ingen ro var på ham. Han flintrede rundt til en masse møder.

Tror du ikke, at han var stresset og presset?

- Jo. Og det er sikkert også et svært job. Men så skal man da bede om hjælp i stedet for at klare det hele selv. 

Legeplads blev ikke renoveret

Men det, der blev dråben for hende var, da legepladsen ikke blev renoveret, fordi skolelederen ifølge hende ikke læste sine mails.

- I efteråret 2020 blev vi enige på et samarbejdsudvalgsmøde, at legepladsen skulle renoveres. Det var ikke første gang, at den idé blev præsenteret. Flere udvalg havde prøvet tidligere, men der var ikke sket en dyt, fortæller hun.

- Jeg sagde: "Nu gør jeg det". Jørn Holbech sagde: "Fint, gør det. Kommunen har masser af penge." Vi målte op og fandt et stort legestativ og begyndte at søge penge hos flere fonde. Jeg sendte mail til Jørn, men han svarede ikke. Han skulle til Nuuk i et andet ærinde, og jeg skrev i en mail til ham, at så kunne han da lige gå ind på forvaltningen og få pengene ordnet til legepladsen. Det svarede han heller ikke på. Han kom hjem igen, og jeg bankede på hans dør. Han svarede, at han ikke havde læst mine mails. Og så udløb tilbuddet fra fondene, der trak pengene tilbage. Så der blev ingen ny legeplads.

LÆS OGSÅ Tasiilami Alivarpi mangler 22 uddannede lærere: Far er bekymret

Tilbød i nogensinde at hjælpe ham?

Næh. Men han havde jo også to viceskoleinspektørere og tre afdelingsledere. 

Var der andre i ledelsen, som du oplevede, at det var svært at arbejde sammen med?

- Nu var Holbech jo bossen. De to andre vicere tog sig af virkardækning og sygemeldinger. Dem havde vi ikke så meget med at gøre. 

Hvad tænker du om, at Jørn Holbech er midlertidigt fritaget fra tjeneste?

- Jeg tænker, at det er fint. Men hvad kommer der så? Det er jo ikke fordi, at dygtige skoleledere står på spring for at blive skoledere i Tasiilaq. 

Savner eleverne

Nuka Pivat savner sine elever. Men hun vil ikke tilbage til skolen lige nu. 

- Hvis forholdene i Tasiilami Alivarpi ændrer sig, vil jeg meget gerne tilbage, for jeg vil jo tilbage til mine elever. Jeg har opsagt min stilling på grund af ledelsen og ikke på grund af eleverne. Jeg kan godt lide at være lærer og er god til det, siger hun.

Jørn Holbech ønsker ikke at kommentere kritikken. Han henviser til, at han midlertidig er fritaget fra tjeneste.