Tillidsmand på Tasiilarmi Alivarpi: Dårlig stemning mellem lærere og ledelse

Det ender tit med en dårlig stemning, når lærere og ledelse forsøger at samarbejde på skolen i Tasiilaq. Det siger en tillidsmand på skolen.
Samarbejdsvanskeligheder mellem lærere og ledelse har præget skolen i Tasiilaq i godt et år, fortæller tillidsmand. Foto © : Merete Lindstrøm, KNR
27. april 2022 04:19

Samarbejdet mellem lærere og ledelse på Tasiilami Alivarpi har i længere tid ikke kørt på skinner. 

Siden august måned sidste år er ti lærere stoppet på skolen. Her har Wilhelm Olsen i tre år været tillidsmand. 

Han fortæller om samarbejdsvanskeligheder og en dårlig stemning mellem lærere og ledelse.

Lærermangel på Tasiilami Alivarpi
 

  • I dag er en tredjedel af de 62 lærere på Tasiilami Alivarpi timelærere.

 

  • Det vil sige, at en tredjedel ikke har taget en læreruddannelse, og så er der yderligere en tredjedel, der er fra Danmark.  

 

  • I alt mangler der 22 uddannede lærere på skolen.

- Mange, der stopper her, har svært ved at samarbejde med ledelsen, forklarer tillidsmanden og uddyber:

- Når personalet og ledelsen prøver at samarbejde, så ender det tit med en dårlig stemning.

Ordene fra Wilhelm Olsen faldt i et interview med KNR, før det kom frem, at skoleleder på Tasiilami Alivarpi, Jørn Holbech, fredag blev fritaget fra tjeneste midlertidigt. I samme ombæring er en undersøgelse sat i gang.  

LÆS OGSÅ Skoleleder i Tasiilaq er midlertidig fritaget fra tjeneste

Hvad undersøgelsen helt præcis indebærer, og hvem der har sat den i gang vil kommunen ikke udtale sig om.

KNR har også været i kontakt med Jørn Holbech. Han ønsker ikke at udtale sig i sagen.

Kommunikationsafdelingen i Kommuneqarfik Sermersooq henviser til, at der er tale om en personalesag. Derfor vil kommunen heller ikke udtale sig om den kritik, der er rettet mod skoleinspektøren.

En hård tone til møderne

Ifølge Wilhelm Olsen har samarbejdsproblemerne på skolen stået på i et års tid. 

Han oplever, at problemerne og den dårlige stemning blandt andet bunder i, at skolelederen har en tone over for lærerne, hvor han kan finde på at råbe, når der er møde. 

- Han hæver sin stemme. Nogle gange lidt for meget. Det er første gang, at jeg oplever sådan en inspektør, så det er lidt svært at sætte ord på. Men jeg kan fortælle, at stemningen ikke plejer at være særlig sjov, når der er møde med ham, siger tillidsmanden.

LÆS OGSÅ Nuka og Kirsten-Marie var lærere på skolen i Tasiilaq – og de retter en hård kritik mod skoleledelsen

Wilhelm Olsen fortæller, at han selv i november sidste år henvendte sig til skoleforvaltningen i kommunen for at gøre opmærksom på situationen.

- Jeg sagde, at hvis kommunen ikke gør noget, så kommer vi til at miste mange lærere i den nærmeste fremtid. Nu har vi mistet ti lærere indtil nu, siger han.

KNR har været i kontakt med IMAK, der er lærerens fagforbund. Her vil man heller ikke kommentere på den igangværende sag. Formanden Elna Heilmann henviser ligesom kommunen til, at det er en personalesag.

22 uddannede lærere mangler

Jørn Holbech har været ansat på Tasiilami Alivarpi ad to omgange – fra 2006 til 2014. I sommeren 2020 kom han tilbage. 

Tidligere på måneden interviewede KNR Jørn Holbech i forbindelse med en historie om lærermangel i Østgrønland. Sagen er nemlig den, at en tredjedel af de 62 lærere på Tasiilami Alivarpi  er timelærere. Det vil sige, at en tredjedel ikke har taget en læreruddannelse, og så er der yderligere en tredjedel, der er fra Danmark. 

I alt mangler der 22 uddannede lærere på skolen.

- Der er et stort fravær både blandt lærere og elever. Og der er elever, der pjækker. Det er svært at nå at få taget hånd om alle de problemer, når man mangler lærere, sagde Jørn Holbech.