Udenrigspolitik i fokus på møde hos statsministeren

Det øgede fokus på Arktis og Nordatlanten kræver, at arbejdet på tværs i rigsfællesskabet bliver bedre.

Statsminister Mette Frederiksen, lagmand Bárður á Steig Nielsen og formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen har tirsdag holdt møde i Statsministeriet.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Naalakkersuisut.

På mødet blev der drøftet aktuelle sager af fælles interesse på især det udenrigspolitiske område.

LÆS OGSÅ Venstres nye arktisordfører: Drømmen om Arktis som lavspændingsområde er slut

Statsminister Mette Frederiksen sagde efter mødet, at det øgede internationale fokus på Arktis og Nordatlanten giver samarbejdet i rigsfællesskabet en ny dimension:

- Den globale interesse kræver, at vi styrker dialogen og bliver endnu bedre til at arbejde på tværs af Danmark, Grønland og Færøerne. På dagens møde har vi derfor blandt andet drøftet det udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske område, siger Mette Frederiksen.

Det har længe været et ønske fra både færøske og grønlandske politikere at få mere indflydelse på netop udenrigspolitikken, og i november sagde Mette Frederiksen, at hun var klar til at give Færøerne mere udenrigspolitisk albuerum. 

I et interview med KNR i april umiddelbart før Folketingsvalget, hvor Frederiksen blev statsminister, kom hun også ind på emnet. Her sagde hun, at hun var parat til at diskutere, om Grønland og Færøerne skal have større selvbestemmelse over landenes udenrigspolitik.

Kielsen: Naalakkkersuisut skal have afgørende indflydelse

Formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen kalder tirsdagens møde "godt og åbent".

- Vi er bevidste om, at vores lands afgørende placering i Arktis og Nordatlanten medfører en stadig mere central rolle i det storpolitiske billede, som dannes i disse år, lyder det fra Kielsen.

LÆS OGSÅ Statsministeren vil tale sikkerhed på Grønland med Trump

Formanden for Naalakkersuisut understreger, at det derfor er meget vigtigt, at Naalakkersuisut har en reel og afgørende medindflydelse på de beslutninger, som tages i rigsfællesskabet om Grønland og Arktis.

Lagmand Bárður á Steig Nielsen er enig.

- Rigsfællesskabet er en stor aktør i Arktis. Færøernes strategiske placering i Nordatlanten giver os nye muligheder. Men der følger også store udfordringer og ansvar med, siger Lagmanden og fortsætter:

- Det skal alt sammen håndteres med stor omhu og god dialog for at sikre, at mulighederne bliver udnyttet optimalt.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl