Statsministeren vil tale sikkerhed på Grønland med Trump

Regeringen vil afsætte 1,5 milliarder kroner til sikkerhed i Arktis. Det glæder USA, siger statsministeren.
Regeringen vil prioritere 1,5 milliarder kroner til Arktis, da området "bliver stadig mere vigtigt også sikkerhedspolitisk". Foto © : Daniel Leal-Olivas/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
04. december 2019 07:28

USA's præsident Donald Trump har ikke lagt skjul på sin interesse for Grønland og Arktis.

I dag ved 12-tiden grønlandsk tid får han chancen for en snak med statsminister Mette Frederiksen om det kolde nord.

Donald Trump har tidligere sagt, at han ville købe Grønland. Det blev som bekendt venligt, men bestemt, afslået af statsministeren.

- Jeg tror, at vi kommer til at diskutere mange ting, og selvfølgelig også Grønland og Arktis, siger statsministeren fra London, hvor hun er til topmødet i Nato.

1,5 milliarder kroner til Arktis

Det vigtigste budskab fra dansk side er ifølge Mette Frederiksen det danske "ønske om at opprioritere indsatsen omkring Arktis".

Regeringen vil prioritere 1,5 milliarder kroner til Arktis, da området "bliver stadig mere vigtigt også sikkerhedspolitisk".

- Vi forstærker vores indsats, og det ved jeg, at amerikanerne er glade for, siger hun.

Statsministeren vil dog ikke gå i detaljer med, hvad der konkret skal prioriteres. Men hun peger på, at der skal være øget overvågning både i luften og i havet.

Statsministeren har en forventning om, at de to også skal drøfte sikkerheds- og udenrigspolitik i blandt andet Mellemøsten og Natos fremtid.

/ritzau/