Foto: Gyldendal

TV: Kim Leine konfronterer sin fortid i Nuuk

I en kommende DR-udsendelse bliver den dansk-norske forfatter Kim Leine konfronteret med sin egen fortid i Nuuk, herunder hans tidligere stofmisbrug.

I januar var forfatter Kim Leine sammen med et TV-hold fra DR i Nuuk for at gense og fortælle om sine oplevelser fra årene i byen.

En oplevelse, som han beskriver som både god og surrealistisk.

- Det var mærkeligt, for jeg havde et kamera i nakken hele tiden, og det var jeg meget bevidst om.  Så det gav lidt et ekstra filter på oplevelsen, siger Kim Leine til KNR.

LÆS OGSÅ Kim Leine nomineret til fornem litteraturpris

Kim Leine boede i 1990’erne og starten af 2000’erne med sin familie i Nuuk og arbejdede som sygeplejerske på Dronning Ingrids Hospital, i daglig tale kaldet "Sana". Samtidig førte han et hårdt liv med druk, affærer og et stigende stofmisbrug, der var hjulpet på vej af medicin fra "Sana", som han stjal under arbejdet.

Oplevelserne fra Nuuk blev gengivet i Kim Leines debutroman “Kalak” fra 2007.


Konfronteret med tidligere kolleger
Kim Leine kom fri af sit misbrug i 2004. Men oplevelserne fra Nuuk sidder stadig i ham, mærkede han under tv-optagelserne.

- Jeg var lidt ubekvem ved at skulle henvende mig til folk, fordi det føltes som om, at jeg optrådte for fjernsynet. Så det lagde ligesom lidt en dæmper på oplevelsen. Men det var egentlig også en god ting, for det gjorde, at jeg ikke følte den samme slags forlegenhed eller anspændthed, som jeg tit føler, når jeg er i Grønland. Så det var, som om, at jeg overgav ansvaret til kameraholdet og journalisten, siger Kim Leine.

LÆS OGSÅ Kim Leine skriver ny bog om Grønland

Forfatteren har besøgt Grønland flere gange, herunder Østgrønland, men havde ikke sat sine ben på Sana før januar i år, hvor han genså sin tidligere arbejdsplads og flere kolleger. Heriblandt afdelingssygeplejersken, som afslørede Kim Leine i hans misbrug.

- Dengang fik jeg en utrolig god og forstående behandling fra alle kollegerne, så det var egentlig ikke så traumatisk. Men jeg føler mig stadig sådan lidt skamfuld, når jeg er der og mødes med folk. Og skæver også lidt til højre og venstre for at se, om der nu er nogle kolleger, jeg skal hilse på, siger han.

Ny bog på vej
Under opholdet i Nuuk gav Kim Leine et velbesøgt foredrag på Sana og brugte desuden turen til en del historisk research til hans kommende bog, der handler om missionæren Hans Egede og etableringen af kolonien “Godthåb”.

- Mit forhold til Grønland i det hele taget bliver jeg aldrig færdig med. Det er sådan en gåde, der aldrig bliver løst, og derfor bliver der ved med at komme bøger ud af det, siger Kim Leine

Udsendelsen bliver sendt på søndag 30 juli kl. 18 vestgrønlandsk tid på DR2. 

DR2 online: dr.dk/tv/se/kim-leine-mit-liv-som-misbruger/-/kim-leine-mit-liv-som-misbruger

 

LÆS OGSÅ Blandede anmeldelser af ny Leine-roman

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!