Tusass: Vi ved godt, vi ikke har leveret tilfredsstillende, men det tager tid

Bestyrelsesformanden for Tusass svarer igen på kritikken om dårlig internetforbindelse Tasiilaq. Det er meget større end kun Tusass, lyder svaret.
Tusass arbejder hårdt på bedre internetforbindelse i hele landet, fortæller bestyrelsesformanden efter kritik fra læge i Tasiilaq. Foto © : Tusass
25. april 2024 16:40

I går bragte KNR en kritik fra regionslægen i Tasiilaq, der var rettet mod Tusass og den dårlige internetforbindelse, som sygehuset og borgerne i byen oplever. 

Nu svarer teleselskabet tilbage.

- Vi er udmærket klar over, at vi i satellitområderne ikke har leveret noget, der er tilfredsstillende, siger bestyrelsesformand for virksomheden Ulrik Blidorf.

Men han mener også, at man skal huske at have blik for flere nuancer i debatten om den kritiske infrastruktur, som internetforbindelse er.

- At bygge satellitter tager tid, siger bestyrelsesformanden.

Det er noget meget større

Det er nemlig ifølge ham ikke så simpelt, som det lyder fra regionslægen. Man kan ikke bare sætte den forbindelse op, som sygehuset havde tidligere i år.

Samtidig fortæller han, at hvis pilotprojektet fra sygehuset skal blive den permanente løsning, vil det blive en dyr omgang for forbrugerne. 

Vil og kan ikke uddybe

Ulrik Blidorf anerkender, at det - som det er nu - er sårbart, forbindelsen kun kommer fra én satellit. Nemlig GreenSat. Derfor er Tusass også i dialog med andre satellitvirksomheder, så den gode forbindelse kan blive sikret.

-  Vi havde håbet på, at vi kunne levere en tilfredsstillende forbindelse i august sidste år, men vi har stadig lidt udfordringer, og det vil der konstant være, sådan er det med teknologien.

Han fortæller, at Tusass er i dialog med andre satellit virksomheder, så der kan blive bedre forbindelse. Blandt andet med Starlink.

Mere kan han ikke sige. Hverken om de forhandlinger eller om Starlink, fordi Telestyrelsen har politianmeldt Inu:it for brud på monopolet ved brug af Starlink signalet.

Han understreger dog, at det er en prioritet for Tusass, at der skal være gode internetforbindelser i alle dele af landet, uanset om man bor i en satellitby, radiokæde-by eller en af søkabelbyerne.

- Men den bedst mulige forbindelse kræver, at vi har alt det bedste udstyr, og det kræver finansiering. siger Ulrik Blidorf.

En finansiering, der skal komme fra Inatsisartut.