Inu:it om politisag: Vi ville bare spare sundhedsvæsenet for ekstra omkostninger

Telestyrelsen har politianmeldt Inu:it for at sælge en teletjeneste. Ifølge virksomheden selv handlede de i god tro.
Martin Gjødvad
Inu:it understreger overfor KNR, at de og sundhedsvæsenet handlede i god tro. Foto © : Daria Klimasheva
22. april 2024 12:29

I sidste uge valgte Telestyrelsen at politianmelde it-virksomheden Inu:it for brud på monopol.

Styrelsen mener, at virksomheden brød lovgivningen, da de opsatte en antenne til satellitten Starlink og videresolgte en teletjeneste.

Sagen er nemlig den, at det kun er Tusass, der her i landet må sælge teleinfrastruktur og teletjenester til brugerne. Altså dig og mig.

Inu:it fortæller nu, at der var tale om et pilotprojekt med sundhedsvæsenet. Ifølge virksomheden har sundhedsvæsenet nemlig haft problemer med forsinkelser på forbindelsen på østkysten siden efteråret.

Pilotprojektet skulle teste adgangen til vitale sundhedsfaglige systemer i Nuuk for sygehuset i Tasiilaq gennem brug af Starlink satellitten.

- Pilotprojektet viste sig at være en meget effektiv løsning. Pilotprojektet er nu afsluttet, og udstyret er demonteret, oplyser Martin Gjødvad, ejer og bestyrelsesformand for Inu:it, i et skriftligt svar til KNR.

Ifølge virksomheden var hverken de eller sundhedsvæsenet opmærksomme på, at projektet kunne være i strid med lovgivningen. De troede nemlig, det var tilladt på grund af en lov om at bruge anden telekommunikation i særlige tilfælde.

- Vi understreger, at dette pilotprojekt med henvisning til lovgivningen af begge parter blev udført i god tro og uden intention om økonomisk gevinst for Inu:it, skriver Martin Gjødvad.

Inu:it brugte en antenne, som Martin Gjødvad ejer privat til brug på sin båd i Danmark, og skriver derfor, at de blot ønskede at spare sundhedsvæsenet for ekstra omkostninger. 

Hvad sker der nu?

Inu:it oplyser, at de har taget politianmeldelsen til efterretning og afventer yderligere.

- Idet vi handlede i god tro i samarbejde med en offentlig myndighed om at løse et kritisk samfundsproblem og uden nogen intention om at kommercialisere dette, afventer vi nu, hvad der videre skal ske.

Antennen er taget ned, og Inu:it har ikke samarbejde med Starlink.

Projektet er afsluttet, og ifølge it-virksomheden havde det gode resultater i forhold til hastighed og driftssikkerhed.

- Det vi kan se, er at teknologien virker, og den virker bedre end det, der tilbydes i den almene, offentligt tilgængelige teleinfrastruktur, skriver Martin Gjødvad.

Dog har de ikke planer om at foretage sig mere i forhold til Starlink.

Nu skal sagen gå rettens vej. Om der bliver en retssag, er derfor op til anklagemyndigheden i politiet, der skal beslutte, om Telestyrelsen har ret i sin påstand om brud på loven.