Telestyrelsen har politianmeldt it-virksomhed for brud på monopol

Inu:it har brudt sig mod monopolet på satellit, mener Telestyrelsen. Derfor har styrelsen nu politianmeldt it-virksomheden.
Et satellit fra Starlink bliver måske til en retssag mellem Telestyrelsen og it-virksomheden Inu:it. Foto © : Tusass
19. april 2024 11:25

Telestyrelsen har politianmeldt it-virksomheden Inu:it.

Det har de gjort, fordi styrelsen mener, at it-virksomheden bryder sig imod telelovgivningen. Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

- Vi har politianmeldt virksomheden, fordi vi mener, de har overtrådt Grønland Selvstyres eneret, fortæller Louise Restorff Jacobsen, der er kontorchef i Telestyrelsen i en uddybende kommentar til KNR..

Sagen er nemlig den, at det kun er Tusass, der her i landet må sælge teleinfrastruktur og teletjenester til brugerne. Altså dig og mig.

Sagt med andre ord, er det kun Tusass, der må sælge det signal, der kommer fra den store satellit Starlink, der er ejet af Elon Musk.

Alligevel har Inu:it opsat en antenne til satellitten Starlink og videresælger en teletjeneste til en slutbruger igennem antennen.

Tusass har eneretten i dag

Det der adskiller Grønland fra de fleste andre lande er, at man ikke har en liberaliseret teleinfrastruktur og teletjenester. Tusass sidder altså som enehersker på teletjenesten, fordi man kun valgte at liberalisere internettjenester, fortæller hun.

Derfor har styrelsen som nævnt politianmeldt it-virksomheden. Og fra nu af skal sagen gå rettens vej. Om der bliver en retssag, er derfor op til anklagemyndigheden i politiet, der skal beslutte, om Telestyrelsen har ret i sin påstand om brud på loven.

Så hvad der sker her fra er endnu uvist.

KNR arbejder på at få en kommentar fra Inu:it.