Regionslæge i Tasiilaq kritiserer dårlig internetforbindelse

Tusass har lovet hurtigere og billigere internet i Tasiilaq længe, men der sker intet. Og det er kritisabelt, at konkurrenten ikke må byde ind, mener regionslæge i bygden.
Antennen, som Inu:it satte op som et pilotprojekt, blev taget ned igen, fordi det er et brud på Tusass' monopol. Foto © : Tusass
24. april 2024 16:41

Lige så hurtig som den nye internetforbindelse på Tasiilaq sygehus viste sig at være, på grund af Starlink, lige så hurtigt var den væk igen.

Den blev taget ned igen, fordi der opstod tvivl om, hvorvidt antennen, opsat af Inu:it, var lovlig. Den seneste udvikling i sagen er, at Telestyrelsen har politianmeldt den omtalte it-virksomhed for brud på monopolet.

Sygehuset i Tasiilaq er derfor tilbage på forbindelsen fra Tusass. Og det har fået regionslæge i Tasiilaq Hans Christian Florian til tasterne.

- Siden vi er kommet tilbage på Tusass’ forbindelse, har det været værre end skidt. Vi spilder oceaner af tid på dårlig netforbindelse, og det skaber selvfølgelig frustrationer, når vi ved, at det kan gøres bedre, skriver han i en mail til KNR.

Tidligere på året fik sygehuset i Tasiilaq nemlig opsat Starlink, så de hurtigere kunne tilgå deres journalsystem, men den hurtige forbindelse var en kort fornøjelse. Blot to dage efter opsættelsen blev det taget ned igen.

Regionslægen mener, at Telestyrelsens politianmeldelse af it-virksomheden er ‘latterlig’. Han mener i stedet, at Tusass, der har fået monopolet af Telestyrelsen, bør acceptere, at Inu:it har en operationel løsning på hånden.

- Lad dog være med at kaste med sten efter Inu:it, skriver han.

Tomt snak

Hans Christian Florian skriver dog også, at han godt forstår, at Tusass forsøger at beskytte deres monopol. Virksomheden har forpligtelser overfor fjerntliggende bygder, der ‘koster kassen’.

Men samtidig havde virksomheden også et overskud på 140 millioner i 2022, og det giver ‘stof til eftertanke’, når man sidder med dårligt og dyrt net, mener Hans Christian Florian. 

- Overskuddet er ikke noget, der kommer os til gode, vi sidder med virkelig elendigt internethastighed, som er sindssygt dyrt, skriver han.

- Tusass har lovet hurtigere og billigere internet i Tasiilaq flere gange, men det er aldrig blevet tilfredsstillende, lyder det også.

Hans Christian Florian forstår ikke, at Tusass og Inu:it ikke deler markedet.

- I må finde ud af at dele til gavn for Tusass og Inu:it, men vigtigst af alt forbrugerne, afslutter han.

KNR arbejder på at få en kommentar fra Tusass.