Nuka Alice: Trommedans er en kraft, som ikke kan forklares

Igen år er der flere trommedansere, som skal optræde på årets Qooqqut Festival. Nuka Alice er én af dem. Hun håber at få folk til at føle noget i fællesskab på festivalen.
Nuka Alice Lund begyndte på trommedans i 2009. Foto © : Dortheivalo Jensen
07. august 2024 06:23

I denne weekend samles festglade familier og folk fra nær og fjern til festival i Qooqqut.

Her skal de sammen opleve blandt andet musik, film og foredrag.

Og så kommer der også til at være flere kunstnere, som vil lave trommedans for de tilrejsende.

Èn af dem er Nuka Alice. Det er ikke første gang, hun optræder på festivalen, da den er noget helt særligt for hende:

- Disse festivaler, hvor målgruppen er familier, er vigtige. De er uden alkohol og fokuserer på familie og samvær, og det glæder mig, så derfor siger jeg altid ja, når jeg bliver inviteret, fortæller hun.

Følelser i fællesskab

For hende handler trommedans om at give folk en fælles oplevelse. At få dem til at føle noget i fællesskab.. Uanset hvad det så er.

- Når folk begynder at synge med, føles det som om, at sangen bliver større. Det synes jeg er vildt fedt. Det er en kraft, hvor ingen ord kan nå og en kraft, der ikke kan forklares, fortæller hun og fortsætter:

- Nogle henvender sig bagefter og fortæller mig, at de har følt noget dybt i det, de hørte. Noget, de måske har savnet uden at vide præcist, hvad det var.


Publikum giver styrke

Selv opdagede Nuka Alice trommedansen som publikum tilbage i 2009. Derfra var hun solgt, og trommedans har været en del af hendes hverdag.

Det er det, hun gerne vil give videre til publikum:

- Der gik det op for mig, hvor meget glæde og styrke man får ved at bruge trommen. Jeg følte, at jeg kunne se mere klart. Den følelse vil jeg gerne give videre til dem, der vil og har lyst, og siden dengang har jeg holdt workshops, siger hun.

Nuka Alice har fået æren af at åbne festivalen. Det vil hun gøre med en såkaldt inngerut trommesang. Og også her bliver publikum - menneskene omkring hende - vigtige for at få skudt festivalen ordentligt igang, fortæller hun:

- Som kunstner, der skriver sange og melodier, bruger man mange kræfter, og det at stå frem kan være spændende og nervepirrende, siger hun og fortsætter:

- Jeg vil gerne give kræfter og tanker til dem, der skal lytte, så de kan være modtagelige og klappe af støtte. Det er formålet med den åbningstrommesang, jeg har lavet.