Foto: Screendump, Youtube

Birna-sagen: Trawlerkaptajn samarbejdede i hemmelighed med politiet

En ny britisk artikel bringer nye detaljer om anholdelsen af Thomas Møller Olsen, der senere blev dømt for drabet på den unge islandske kvinde Birna Brjansdottir. Her spillede kaptajnen på Polar Nanoq en større rolle, da han vendte trawleren mod island, men hemmeligholdt årsagen.

Find linket til den britiske artikel nederst på siden.

Kaptajnen på den grønlandske trawler spillede en vigtig rolle i forbindelse med anholdelserne i sagen om drabet på den unge islandske kvinde Birna Brjansdottir.

Det beskriver et long read (lang artikel red.) fra den britiske avis The Guardian, der skildrer det islandske nationaltraume.

Blandt artiklens mest interessante nye oplysninger er omstændighederne omkring anholdelsen af den nu drabsdømte Thomas Møller Olsen ombord på den grønlandske trawler Polar Nanoq.

LÆS OGSÅ 19 års fængsel for drab på Birna og narko

Ifølge The Guardian stod politiet i Reykjavik nemlig i en svær situation, da forbindelsen mellem Birnas forsvinden og Polar Nanoq opstod i efterforskningen. Trawleren lå allerede på det tidspunkt i grønlandsk farvand og det betød, at det islandske politi ikke umiddelbart kunne gøre noget.

Alligevel blev en plan sat i værk. Islandske politifolk blev fløjet til det danske inspektionsfartøj Triton, der skulle sejle til Grønland for at hente grønlandske betjente, der så kunne anholde to mistænkte på trawleren, skriver The Guardian, der blandt andet har talt med den islandske efterforskningsleder.

LÆS OGSÅ Islandsk politi-helikopter sendt til grønlandsk trawler

Men ombord på Polar Nanoq var kaptajnen blevet opmærksom på, at trawleren blev sat i forbindelse med den unge piges forsvinden.

Han frygtede, at nogle af hans besætningsmedlemmer kunne være involveret. Og under dække af en historie om motorproblemer satte han kursen mod Reykjavik. Samtidig lukkede kaptajnen for skibets wifi-forbindelse, så mediernes dækning af sagen blev hemmeligholdt for besætningen.

I det øjeblik Polar Nanoq gled ind i islandsk farvand satte seks specialtrænede islandske politifolk fødderne på Polar Nanoq, hvor de anholdt to besætningsmedlemmer.

LÆS OGSÅ To mænd fra Polar Nanoq anholdt af islandsk politi

Den ene mand blev senere renset for mistanke og løsladt. Men den anden anholdte, Thomas Møller Olsen, har siden siddet fængslet i Island.

Han blev i september sidste år dømt til 19 års fængsel for drab og hashsmugling. Thomas Møller Olsen har gennem hele sagen nægtet sig skyldig i drab og ankede dommen i oktober 2017.

Du kan læse den britiske long read-artikel om sagen her.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt