19 års fængsel for drab på Birna og narko

Grønlandske Thomas Møller Olsen er fredag idømt 19 års fængsel for drabet på Birna Brjánsdóttir og narkosmugling.

Opdateret 12.35: Han skal derudover betale i alt 7.5 millioner islandske kroner, cirka 450.000 danske kroner, i erstatning til hendes forældre. Det bekræfter anklager i sagen, Kolbrún Benediktsdóttir, overfor KNR.

Derudover skal Thomas Møller Olsen betale sagens omkostninger på 20 millioner islandske kroner, svarende til 1.2 millioner kroner.

Dermed er der sat et foreløbetligt punktum i en sag, der rystede Grønland og Island i januar. Den unge kvinde Birna Brjánsdóttir forsvandt efter en festlig aften i byen lørdag d. 14. janu­ar. Hele Island fulgte med i eftersøgningen af den unge, rødhårede kvinde.

Men først seks dage senere blev hendes lig fundet på en strand udenfor Reykjavik. Håbet blev slukket for de mange, der havde håbet på det bedste til det sidste.

I mellemtiden var grønlandske Thomas Møller Olsen og et andet besætningsmedlem på trawleren Polar Nanoq blevet anholdt under en dramatisk anholdelse, hvor trawleren blev beordret tilbage til Reykjavik efter at være sejlet ud fra havnen. I Reykjavik blev de to mænd anholdt i sagen om Birna Brjánsdóttirs forsvinden.

LÆS OGSÅ Birna var såret og bevidstløs da hun blev kastet i vandet

Den ene mand er siden blevet løsladt og renset i sagen, mens Thomas Møller Olsen har siddet fængslet siden 18. januar til fredag i denne uge, hvor han fik sin dom, dog uden selv at være til stede i retten i Reykjavik.

Var i live

Under retssagen er det kommet frem, at Birna Brjánsdóttir døde af drukning. Retsmedicinere beviste med tekniske undersøgelser, at den unge kvinde var i live, da Thomas Møller Olsen kastede hendes krop i vandet.

LÆS OGSÅ Birna-tiltalt ændrede forklaring i retten

Retsmedicinerne fremlagde også tekniske beviser for, at Thomas Møller Olsen havde slået kvinden i ansigtet med en knytnæve og havde forsøgt at tage kvælertag på hende. Efterfølgende kastede han hende i det iskolde vand ud for Reykjavik, hvor hun døde.

LÆS OGSÅ Birna-mistænkt renset for mistanke

Skaderne på Birna Brjánsdóttir fik hun i en rød bil, som den nu drabsdømte grønlandske mand havde lejet. I bilen var der tydelige spor af blod, selvom tekniske prøver viste, at nogen, sandsynligvis Thomas Møller Olsen, havde forsøgt at rense bilen for spor.

Thomas Møller Olsen har gennem hele sagens forløb nægtet sig skyldig i drab. Han har fire uger til at beslutte sig for, om han vil anke sagen til den islandske højesteret.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt