Transparency Greenland: Lovforslag skaber øget gennemsigtighed

Det skal være obligatorisk for politikerne at offentliggøre erhvervsinteresser, lyder et nyt lovforslag - ellers ryger mandattilskuddet. Et skridt i den rigtige retning, mener organisationen, der forebygger korruption.
Foto: Nils Baum, Bureau for Inatsisartut Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Sandra Meinecke
09. marts 2015 17:01

Det er et skridt i den rigtige retning, hvis et lovforslag om, at det fremover skal være obligatorisk for Inatsisatuts medlemmer at oplyse deres personlige erhvervsinteresser, vedtages.

Det mener Transparency International, Greenland.

- Vi bakker 100 procent op om, at det bliver meget tydeligt for vælgerne, hvad politikerne måtte have af egne interesser, siger Anita Hoffer, formand for Transparency International Greenland, der arbejder for aktivt at forebygge korruption i Grønland.

 

LÆS OGSÅ Løsning på vej til KNT-ansatte

 

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil det betyde øget gennemsigtighed, understreger hun.

- Og det mener vi jo, vil styrke det, at man kan stille spørgsmålstegn ved politikernes habilitet, fordi man kan se, om der er et personsammenfald.

 

Øget gennemsigtighed frem for alt

Forslaget er stillet af Inatsisatuts formandsskab og betyder helt konkret, at der reduceres i de 210.000 kroner som partierne modtager per mandat - det såkaldte mandattilskud - hvis blot et enkelt medlem ikke vil oplyse, om han eller hun får penge andet steds fra.

- Vi er sådan set ligeglade, hvordan de vælger at gøre det, bare der kommer den her øgede gennemsigtighed. Det, ville vi synes, var et stort skridt fremad, siger mener Anita Hoffer.

 

LÆS OGSÅ Midlertidig formand i KNT chokeret over størrelsen af selskabets gæld

 

Det var ikke alle, der var enige om forslaget, da det fredag blev stillet ved forårssamlingen. 

Blandt andet skriver Naalakkersuisut i sine bemærkninger til lovforslaget:

- Naalakkersuisut finder det mere hensigtsmæssigt, at partierne i Inatsisartut i stedet internt opfordrer medlemmerne til at offentliggøre hverv og økonomiske interesser, men ikke benytter økonomisk tvang og sanktioner, der rammer andre end de der bryder reglerne.

Hvis lovforlaget vedtages, vil det træde i kraft fra 1. juli 2015.