Toppolitikere på besøg i Nuuk: Mødt med skilte om folkemord

En gruppe, som demonstrerede mod folkemord, var i dag mødt op foran Hans Egedes Hus i forbindelse med formanden for EU-kommissionens og den danske statsministers besøg.
- Vi har kaldt vores demonstration ”Inuit against genoside”. Med andre ord demonstrerer vi imod folkemord, siger Aka Hansen. Foto © : Malik Brøns
15. marts 2024 16:10

I dag blev det nye EU-kontor i Nuuk indviet. Til at klippe det blå bånd var formand for Europakommissionen Ursula von der Leyen og formanden for naalakkersuisut, Muté B. Egede (IA)

Og så er den danske statsminister, Mette Frederiksen, også med på besøget.

Samlingen af de tre toppolitikere trak folk på gaden. Foran Hans Egedes Hus i Nuuk, hvor de holdt pressemøde, stod 20-30 demonstranter fredag formiddag.

Der var mange stærke meninger på spil for demonstranterne. Ud fra skiltene var det nemt at se, at der var mange holdninger på banen.

Arrangør bag demonstrationen var filminstruktør Aka Hansen. Hun sagde til KNR, at de demonstrerede mod folkemord.

- Vi har kaldt vores demonstration ”Inuit against genoside”. Med andre ord demonstrerer vi imod folkemord, siger hun.

Aka Hansen kobler situationen i Gaza sammen med spiralsagen, som flere har kaldt et folkemord i Grønland.

- Det er sket i Grønland med blandt andet spiralkampagnen. Men vi følger også på Instagram og andre platforme, at Israel begår folkemord mod palæstinenserne.

Den nuværende krig i Gaza har stået på siden 7. oktober sidste år, hvor den palæstinensiske Hamas-bevægelse angreb Israel og slog mere end 1.200 mennesker ihjel.

Siden har Israel slået meget hårdt igen. Ifølge Amnesty International er mere end 30.000 palæstinensere dræbt. FN har advaret om hungersnød i Gaza, hvor det er nærmest umuligt at få nødhjælp ind.

Spiralsagen handler om, hvordan flere tusinde grønlandske kvinder fik oplagt spiral uden samtykke i 1960’erne og 70’erne. Det skete på grund af en kampagne fra de danske myndigheder om at sænke befolkningsvæksten i Grønland.

Nye tal fra landslægeembedet viser, at næsten halvdelen af alle grønlandske kvinder mellem 15 og 49 år havde fået lagt spiraler op i livmoderen imellem 1966 og slutningen af 1970. Flere kvinder har fortalt, at spiralerne var påtvunget, og at de oplevede det som et overgreb.

Formanden for naalakkersuisut, Muté B. Egede, formanden for EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, og den danske statsminister, Mette Frederiksen, mødte demonstranterne foran Hans Egedes Hus. Foto © : Malik Brøns.

Hvad skal EU i Grønland

Men derudover var demonstranterne heller ikke helt tilfredse med, at EU er troppet op i Nuuk. Grønland meldte sig ud af unionen – dengang kaldt EF – i 1985.

- Vi har jo sagt nej til EU, og jeg føler mig generet af, at EU nu åbner et kontor. Hvad skal vi bruge det til? spørger Aka Hansen.

Hun er dog åben for, at der er samarbejde mellem EU og Grønland, men undrer sig over Mette Frederiksens tilstedeværelse i den her sammenhæng.

- Jeg mener personligt, at Grønland skal blive selvstændigt. Jeg arbejder for at vores land bliver selvstændig så tidligt som muligt. Vi er mange, der føler os generet meget af, at vi bliver styret fra Danmark, siger Aka Hansen.

Muté B. Egede talte til demonstranterne efter pressemødet, hvor han takkede dem for deres fremmøde.