Pressemøde før åbning af nyt EU-kontor: Her er de vigtigste punkter

Grønland og EU skal arbejde mere sammen om uddannelse, klima og råstoffer.
Formanden for Europakommissionen, Ursula von der Leyen, formanden for naalakkersuisut, Muté B. Egede og den danske statminister, Mette Frederiksen holdt pressemøde sammen fredag. Foto © : Malik Brøns
15. marts 2024 11:49

I dag har formanden for naalakkersuisut Múte B. Egede åbnet det nye EU-kontor i Nuuk sammen med formanden for Europakommissionen, Ursula von der Leyen.

Før de klippede det blå bånd foran den grå bygning, som skal huse Grønlands kontakt med EU, var der pressemøde i Hans Egedes Hus i Nuuk. Her stod både Múte B. Egede, Ursula von der Leyen og den danske statsminister Mette Frederiksen klar.

Hovedpunkterne fra dem alle tre var klima, uddannelse og råstoffer.

Uddannelse

Grønland og EU har lige underskrevet en ny aftale på 71 millioner euro– omkring 529 millioner kroner – til uddannelse.

I forvejen er EU den næststørste bidragsyder til Grønlands økonomi. Ifølge finansloven for i år bidrager EU med over 250 millioner kroner til landets økonomi.

Samarbejde mellem Grønland og EU

  • EU er den næststørste bidragsyder til Grønlands økonomi. Ifølge finansloven for i år bidrager EU med over 250 millioner kroner til landets økonomi.
  • Der er flere økonomiske samarbejdsaftaler imellem EU og Grønland, som særligt har fokus på fiskeri og uddannelse.
  • Grønland er det eneste land i Arktis, der har samarbejdsaftaler med EU.
  • Grønland meldte sig ud af EU, der dengang hed EF, i 1985.

Ifølge Urusla von der Leyen skal pengene bruges på at styrke videreuddannelse og omskoling.

- Basisuddannelse er vigtigt, men det er lige så vigtigt at omskole mennesker til de områder, hvor der er brug for dem, siger hun under pressemødet.

Klima

Også klima var et varmt emne på pressemødet.

Det blev nævnt, hvordan Grønland er et af de steder, hvor man virkelig kan se konsekvenserne af klimaforandringerne.

Og at EU og Grønland lige har underskrevet en aftale på 22 millioner euro – omkring 164 millioner kroner - omkring grøn vækst.

 Urusla von der Leyen talte om, hvordan Grønland har mulighed for at blive klimaneutral, fordi en stor del af vores elnetværk kører på vandkraft.

- Med de rette investeringer kan Grønland ikke blot blive klimaneutral men ligefrem klima positiv, siger formanden for EU-kommissionen.

Altså kan Grønland ifølge hende komme til at eksportere ren energi. Og det vil EU rigtig gerne samarbejde med Grønland omkring.

Råstoffer

Det sidste store emne på mødet var råstoffer.

Både Urusla von der Leyen og Mette Frederiksen understregede, hvor vigtige råstoffer er for Europa, og at de håber, at det er muligt at danne samarbejde med Grønland.

Grønland råder over 25 ud af de 34 råstoffer, som EU har kategoriseret som strategisk vigtige.

Også Muté B. Egede kom ind på emnet, hvor han gjorde det klart, at Grønland byder EU velkommen til at investere i råstoffer.

Men hvis ikke de er interesseret, så er der nok andre, der skal være det.

- Interessen (for råstoffer, red.) vokser hurtigt. Alle i verden har behov for at investere på det her område, siger formanden for naalakkersuisut.

Han understreger dog, at Grønland har stramme regler i forhold til udvinding af råstoffer.

Efter pressemødet klippede Urusla von Der Leyen og Muté B. Egede det blå bånd udenfor det nye EU-kontor for at signalere dets åbning. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen

Én stor familie

Gentagende gange blev det sagt på mødet, at EU og Grønland er ligesindede. Mette Frederiksen bragte også op, at hun mener, at Grønland og Danmark er ligesindede lande.

- Der er ingen konflikter mellem Grønland og Danmark i dag. Vi har haft succes med at bygge et mere ligeværdigt og respektfuldt samarbejde. Vi stoler på hinanden, siger statsministeren.

Ursula von der Leyen mener, at åbningen af det nye EU-kontor signalerer en ny æra, hvor Arktis har fået endnu større betydning.

- Grønland har altid været del af den europæiske familie. Derfor er jeg glad for at åbne Europas kontor i Nuuk, siger hun.

- Det er mere end mursten og mørtel. Det er starten på en ny periode med EU-tilstedeværelse i Grønland og Arktis, siger Ursula von der Leyen.