Eksperten forklarer: Det betyder EU for Grønland

Særligt økonomi og uddannelsesmuligheder har en betydning for Grønland i samarbejdet med EU, forklarer forsker.
Formanden for Europakomissionens Ursula von der Leyen og statsminister Mette Frederiksen åbner på fredag det nye EU kontor i Nuuk. Foto © : Abaca/Ritzau Scanpix
14. marts 2024 07:44

EU-Komissionen åbner et nyt kontor i Nuuk på fredag, som har været flere år undervejs og har til formål at synliggøre EU's tilstedeværelse i Grønland.

Europakomissionens formand Ursula von der Leyen og Danmarks statsminister Mette Frederiksen er derfor i Nuuk for sammen med formanden for naalakkersuiut Múte B. Egede at indvie det nye kontor, der er placeret på havnen i hovedstaden.

Men hvad får Grønland ud af samarbejdet med EU – og omvendt? Jeppe Strandsbjerg, der er lektor ved Ilisimatusarfik og Forsvarsakademiet og forsker i sikkerheds- og udenrigspolitik i Grønland, giver her tre bud på, hvad Grønland får ud af EU, og den vigtigste ting for EU i Grønland.

1. Økonomisk

EU’s betydning kan først og fremmest siges i tal. EU bidrager nemlig med godt 250 millioner kroner om året til Grønland. Dermed er EU den næststørste økonomiske bidragsyder til Grønlands økonomi efter bloktilskuddet fra Danmark.

Samarbejde mellem Grønland og EU

  • EU er den næststørste bidragsyder til Grønlands økonomi. Ifølge finansloven for i år bidrager EU med over 250 millioner kroner til landets økonomi.
  • Der er flere økonomiske samarbejdsaftaler imellem EU og Grønland, som særligt har fokus på fiskeri og uddannelse.
  • Grønland er det eneste land i Arktis, der har samarbejdsaftaler med EU.
  • Grønland meldte sig ud af EU, der dengang hed EF, i 1985.

2. Uddannelse

Og så har EU også en betydning for, at vi kan tage uddannelse i Europa.

- Partnerskabsaftaler med EU gør, at Grønland har adgang til forskning og uddannelsessamarbejde i Europa. Det er en del af goderne ved at være europæisk borger, som Grønland også får del i, siger Jeppe Strandsbjerg.

EU's betydning for Grønland kan først og fremmest gøres op i kroner og øre. EU er nemlig den næststørste bidragsyder til Grønlands økonomi, forklarer forsker ved Ilisimatusarfik Jeppe Strandsbjerg.. Foto © : KNR/Carsten Faurschou

3. Klima

Samtidig er der også goder ved EU, når det kommer til klimaforandringer, som vi har et særligt fokus på herhjemme.

- Der er en hel vækst- og udviklingsdagsorden, som er relateret til klimaforandringer, hvor EU er en vigtig institution at have adgang til og kunne samarbejde med. Det er også noget, der bliver fremhævet i Grønlands nye udenrigspolitiske strategi, at det er en vigtig del i det grønlandske-europæiske samarbejde, fortæller Jeppe Strandsbjerg videre.

EU får adgang til råstoffer

Men der er en god grund til, at EU nu vælger at åbne et kontor i Nuuk. Grønland har nemlig også en vigtig betydning for EU, forklarer Jeppe Strandsbjerg.

Det er særligt Grønlands undergrund, som har en betydning, da EU er meget interesseret i de mange råstoffer.

- EU er interesseret i at have en mulig adgang til at udvinde kritiske mineraler og råstoffer. Det er en smule diffust, fordi der endnu ikke er etableret konkrete projekter, men EU ønsker at have adgang og være en del af de samtaler om samarbejde, der kan udvikle sig, siger Jeppe Strandsbjerg.

Hvad er EU-Komissionen?

  • EU-Kommissionen er en uafhængigt del af EU.
  • Kommissionen fremsætter lovforslag til Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd. Desuden styrer den EU's pengekasse og er med til at overvåge, at EU's regler bliver overholdt i medlemslandene.
  • Kommissionen forhandler desuden internationale aftaler på plads for hele EU.
  • Der sidder 27 medlemmer - også kaldet kommissærer - i Kommissionen, som er én fra hvert EU-fald