Kielsen: Tilbagegang skyldes ukendte kandidater og Aleqa Hammond

Formanden for Siumut tror, at færre vælgere har sat deres kryds ud for partiet ved dette folketingsvalg, fordi de ikke har kendt kandidaterne særlig godt, og fordi stemmeslugeren Aleqa Hammond har skiftet hold.
Siumut fik færre stemmer ved valget i onsdags end ved sidste valg. Arkivfoto Foto © : KNR
07. juni 2019 14:59

Ved dette folketingsvalg har Siumut inkasseret en nedgang i stemmer på 8,6 procentpoint i forhold til valget i 2015.

Dog blev en helt stor stemmesluger partiets 22-årige Aki-Matilda Høegh-Dam, der med 3.467 personlige stemmer strøg direkte i Folketinget sammen med Aaja Chemnitz Larsen fra IA.

Men de tre øvrige tre kanidater fik væsentligt færre stemmer, og ifølge partiets formand Kim Kielsen skyldes nedgangen blandt andet, at kandidaterne var unge og nye.

- Siumut opstillede tre unge kandidater, og de er allesammen nye. Det kan have haft indflydelse på stemmetallene, siger han.

LÆS OGSÅ IA er ikke bekymret over tilbagegang

En anden faktor, der har spillet ind, er ifølge Kim Kielsen, at Nunatta Qitornai har snuppet nogle af Siumuts traditionelle stemmer, fordi de er fulgt med Aleqa Hammond over til hendes nye parti.

De fire med flest stemmer

  • Aaja Chemnitz Larsen fra IA og Aki-Matilda Høegh-Dam (S) er valgt ind i Folketinget.
  • Aaja Chemnitz Larsen fik 5.686 personlige stemmer.
  • Aki-Matilda Høegh-Dam fik 3.467 personlige stemmer.
  • Aleqa Hammond (NQ) har tabt sin plads i Folketinget til Aki-Matilda Høegh-Dam. Hun er dog den politiker, der fik tredje flest personlige stemmer: 1.607 blev det til.
  • Hun er skarpt forfulgt af Nivi Olsen (D) på fjerdepladsen. Hun fik 1.600 personlige stemmer.

Men formanden er ikke bekymret over nedgangen af stemmer til Siumut. Til gengæld er han glad for, at for eksempel Aki-Mathilda Høegh-Dam fik et strålende valg kun overgået af Aaja Chemnitz Larsen fra IA.

- Det er dejligt, at man er begyndt at kunne mærke generationsskiftet, siger Kim Kielsen.

LÆS OGSÅ Grønlandske folketingsmedlemmer vil lave forhandlingsplan sammen

Nu handler det om, at hans unge partifælde får indflydelse på de ting, som hun og Siumut har talt om under valgkampen, og der burde vælgerne ikke være i tvivl, mener han.

- Aki-Mathilda har fortalt klart om, hvad Siumuts opgaver er i Folketinget. Udenrigspolitikken, politiet, erhverv og forskellige ting, der skal afdækkes omkring fødevarer, siger Kim Kielsen.