IA er ikke bekymret over tilbagegang

Aaja Chemnitz Larsen fra IA blev onsdag genvalgt som folketingsmedlem. Partiet glæder sig over genvalget trods et dårligere valg end ved seneste folketingsvalg.
Inuit Ataqatigiit har fået 4,9 procentpoint færre stemmer end ved seneste folketingsvalg. Foto: KNR Foto © : KNR
Skrevet af Jens Betak
06. juni 2019 16:36

Det er Aaja Chemnitz Larsen og Aki-Matilda Høegh-Dam, som fremover skal repræsentere Grønland i Folketinget. Det står klart efter gårsdagens valgresultat.

IA fastholder samtidig positionen som Grønlands største parti ved folketingsvalget, og det glæder Múte Bourup Egede, der er formand for Inuit Ataqatigiit.

- Jeg er stolt over, at vælgerne har gjort Inuit Ataqatigiit til det største parti i Grønland, og at vores dygtige folketingsmedlem nu får en periode igen i Folketinget, siger Múte Bourup Egede.

Stemmefordeling:

Inuit Ataqatigiit: 6.881 stemmer.

Heraf stemmer til Aaja Chemnitz Larsen: 5.686 stemmer.

 

Siumut: 6058 stemmer.

Heraf stemmer til Aki-Matilda Høegh-Dam: 3.467 stemmer.

Trods glæden over genvalget af Aaja Chemnitz Larsen har partiet fået 4,9 procentpoint færre stemmer end ved seneste folketingsvalg. Men det dårligere valgresultat er formanden ikke bekymret over.

- I forhold til sidste valg er der kommet to nye partier, og det ligner en af hovedårsagerne til, at de større partier har fået et nyk ned i stemmeprocenten, siger IA-formand Múte Bourup Egede.

Det er Nunatta Qitornai og Samarbejdspartiet, som er de to nye partier.

Nunatta Qitornai med Aleqa Hammond i spidsen fik 7,8 procent af stemmerne, mens Samarbejdspartiet blev det mindste parti med 2,5 procent af stemmerne.

Mulighed for bedre samarbejde

Aaja Chemnitz Larsen har flere gange sagt, at hun var utilfreds med samarbejdet med det nu tidligere grønlandske folketingsmedlem Aleqa Hammond.

Frem over skal der samarbejdes med Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut, der også blev valgt til Folketinget som repræsentant for Grønland.

LÆS OGSÅ Debutanten og den erfarne: Hvor er det fedt!

Efter valgresultatet stod klart, meldte de nyvalgte folketingsmedlemmer hurtigt ud til KNR, at begge ønsker et samarbejde. Múte Bourup Egede ser da også positivt på netop dette.

- Det er et godt skridt, fordi vi skal arbejde sammen for Grønlands bedste, og vi skal samarbejde om de ting, der kan flytte noget for befolkningen her, siger IA-formanden.

Rød blok fik 91 mandater, og Aaja Chemnitz Larsen har allerede sendt en liste med ønsker til, hvad IA gerne vil have opfyldt i forhandlingerne med en mulig socialdemokratisk regering under Mette Frederiksen.

Men forhandlingerne i Danmark skal først til at begynde, hvor den afgående statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V) holder fast i, at han ønsker at stå i spidsen for en regering med Venstre, Radikale Venstre og Socialdemokratiet.

LÆS OGSÅ Overblik: Hvem fik færrest stemmer, og hvem fik flest? 

En regering, som Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, dog flere gange har afvist, men IA afventer, hvad de kommende forhandlinger giver af resultater.

- Vi ved jo ikke, om det bliver en rød regering, fordi vi kan allerede høre, at den afgående statsminister vil prøve at samarbejde med Socialdemokratiet, så vi tager et skridt ad gangen. Vi har nogle ting klar, som vi melder ud, når vi begynder at få nogle reelle forhandlinger i gang, siger Múte Bourup Egede.