Foto: KNR/ANNA P. KNUDSEN

Grønlandske folketingsmedlemmer vil lave forhandlingsplan sammen

De nyvalgte folketingspolitikere, Aki-Mathilda Høegh-Dam og Aaja Chemnitz Larsen, mødes i eftermiddag for at lægge en slagplan inden møder med Socialdemokratiet.

Grønlands to medlemmer af Folketinget skal samarbejde i langt højere grad, end det er sket de seneste fire år.

Det har Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit efterlyst i valgkampen. Og det samme slår den nyvalgte Aki-Mathilda Høegh-Danm fra Siumut også fast.

LÆS OGSÅ Ønsker er sendt til Mette Frederiksen

Derfor har hun og hendes kommende kollega aftalt at mødes torsdag eftermiddag for at lægge en plan, oplyser hun til KNR.

- Det er rigtig, rigtig vigtigt, at vi arbejder sammen om de fælles mål. For uanset hvad er det kun to folketingsmedlemmer, der bliver sendt fra Grønland til Danmark, og vi står stærkest sammen uanset de forskelligheder, vores politik nu må have, siger Aki-Mathilda Høegh-Dam.

Fokus på ligeløn, social- og retsområdet

Siumut har på forhånd valgt at pege på Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, som ny statsminister. Og ifølge Aki-Mathilda Høegh-Dam har der inden valget været forhandlinger mellem Siumut og Socialdemokratiet.

Imens har IA sagt, at det skal være op til forhandlinger efter valget. Dog har Aaja Chemnitz Larsen også sendt et forhandlingsoplæg til Mette Frederiksen.

LÆS OGSÅ Lars Løkke Rasmussen siger farvel til dronningen

Men valgresultatet efterlader dog ikke mange muligheder for, at de nordatlantiske mandater kan afgøre flertallet i Folketinget.

Alligevel skal Mette Frederiksen kæmpe for en opbakning fra Grønlands side, siger Aki-Mathilda Høegh-Dam.

- Det vigtigste er, at vi arbejder for Grønlands interesser uanset hvad. Det, at man støtter for eksempel Mette Frederiksen som statsminister er jo ikke ens betydende med, at man går med til alt.

Siumuts hovedkrav til Mette Frederiksen bliver ligeløn mellem grønlandske og danske politi- og anstaltsbetjente og hjælp til socialområdet i Danmark.

Krav, som Aaja Chemnitz Larsen også har givet klart udtryk for, at hun har øverst på forhandlingslisten.

LÆS OGSÅ Debutanten og den erfarne: Hvor er det fedt!

 

 

 

Kommentarer