Aaja Chemnitz Larsen (IA) vil kæmpe for mere grønlandsk indflydelse i Folketingets forskellige udvalg.

Aaja Chemnitz Larsen: Ønsker er sendt til Mette Frederiksen

De grønlandske mandater skal have faste pladser i flere udvalg i Folketinget. Det står blandt andet på et forhandlingsoplæg, som Aaja Chemnitz Larsen har sendt til Socialdemokratiets formand.

Hvis man vil have noget at skulle have sagt, skal man sidde med ved bordet.

Det er strategien hos Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit, som onsdag blev genvalgt til Folketinget.

Og hun har allerede sendt en liste med ønsker til, hvad IA gerne vil have opfyldt i forhandlingerne med en mulig socialdemokratisk regering under Mette Frederiksen. Det oplyste hun i KNR's valgstudie sent onsdag aften.

LÆS OGSÅ Aki-Mathilda Høegh-Dam og Aaja Chemnitz Larsen er på vej i Folketinget

Det handler især om plads i flere udvalg i Folketinget.

- Grønlandsudvalget er jo én ud af rigtig, rigtig mange udvalg i Folketinget. Udenrigspolitisk Nævn, Forsvarsudvalget, Retsudvalget… Det er sådan set et forhandlingsoplæg, jeg allerede har sendt til Mette Frederiksen og sagt: Det her er rigtig vigtigt for Grønland, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Udvalg har stor magt

Det er nemlig i de politiske udvalg, at rigtig meget politik bliver afgjort, inden det kommer til afstemning i folketingssalen.

Men i den forgange valgperiode har Aaja Chemnitz Larsen kun været fast medlem af Grønlandsudvalget og blev det også i Udenrigspolitisk Nævn, mens hun er stedfortræder i Europarådet og Nordisk Råd.

LÆS OGSÅ Debutanten og den erfarne: Hvor er det fedt!

Aleqa Hammond har kun haft fast plads i Grønlandsudvalget og ellers som stedfortræder i Nordisk Råd.

Men begge grønlandske folketingsmedlemmer bør have faste pladser i flere udvalg, mener Aaja Chemnitz Larsen.

- Det håber jeg, at begge medlemmer kommer til at få fremadrettet, fordi det er der, man træffer vigtige beslutninger omkring Grønland, og der skal vi selvfølgelig sidde med.

Også den nyvalgte Aki-Mathilda Høegh-Dam fra Siumut er enig i, at både hun og Aaja Chemnitz Larsen skal have flere pladser i Folketinget, herunder på formandsposten i Grønlandsudvalget.

- Det er meget vigtigt, og det er naturligt, at der sidder en grønlænder der. Og det er utroligt, at det ikke var sådan, især fra starten.

Siumut har på forhånd garanteret sin støtte til Mette Frederiksen som næste statsminister.

LÆS OGSÅ Vi har købt en grønlænder

Efter valget i 2015 tog Venstre formandspladsen i Grønlandsudvalget, selv om pladsen traditionelt er gået til en grønlandsk politiker.

Men hverken Aleqa Hammond og Aaja Chemnitz Larsen blev udpeget til den post af sig selv. Og Socialdemokratiet kæmpede ikke for at få pladsen til en grønlandsk politiker, da udvalgsposterne var til forhandling.

Først i 2017 blev Aleqa Hammond udpeget til formand for Grønlandsudvalget mod, at hun ikke ville vælte Løkke-regeringen.

Kommentarer