Grønlandsk Hus i Odense advarer mod at flytte til ghetto

Statsministeren vil rive ghettoerne i Danmark ned, bebudede han i sin nytårstale. Men hos Det Grønlandske Hus i Odense advarer man allerede grønlændere mod at flytte til et af de danske ghetto-områder.
Foto © : Joachim Ladefoged / Ritzau
07. januar 2018 15:30

Helt bogstaveligt vil Lars Løkke Rasmussen (V) rive de mest belastede sociale boligbyggerier i Danmark ned og genhuse beboerne i et større område.

Og det kan få konsekvenser for flere socialt, udsatte grønlandske borgere, bl. a. i bydelen Vollsmose i Odense.

Vollsmose er en af de 22 steder, som regeringen har på sin såkaldte ”ghettoliste” i 2017.

LÆS OGSÅ Uro på århusiansk torv er stilnet af

Kommunerne registrer ikke etniciteten på beboere med dansk statsborgerskab i et bestemt boligområde. Men ifølge Det Grønlandske Hus i Odense bor minimum 50 personer med grønlandsk baggrund i Vollsmose.

Og huset advarer generelt borgere med grønlandsk baggrund om at flytte til området.

- Når nogen søger bolig, fraråder vi Vollsmose, fordi vi har dårlige erfaringer med især visse områder i Vollsmose og prøver at få borgerne til at søge andre steder, siger direktør for Det Grønlandske Hus i Odense, Kirsten Mærsk, til KNR.

Et andet sted, der er præget af sociale problemer i dækningsområdet under Det Grønlandske Hus i Odense, er Gl. Vardevej i Esbjerg. Området er ikke på regeringens ghettoliste, men også her bor et større - men ukendt antal - udsatte, grønlandske borgere, oplyser Det Grønlandske Hus i Odense.

Trusler og vold i området

Direktør Kirsten Mærsk vil ikke kommentere på Løkkes udmelding, men siger:

- Vi kan bare sige, at det er rigtig vigtigt for os, at når nogle borgere flytter fra Grønland til Danmark, at de får de bedste mulige betingelser. Og der vil vi i hvert fald råde dem til (at bo, red.) et sted, hvor det er trygt at være.

LÆS OGSÅ Vi ved for lidt om hjemløse

Vollsmose har ofte ledige lejligheder og en lav husleje. Men flere beboere med grønlandsk baggrund har oplevet diskrimination fra andre etniske grupper i bydelen.

Flere gange har ansatte ved Det Grønlandske Hus i Odense også måtte vende om under besøg i bydelen, fordi de blev mødt med tilråb fra beboer-grupperinger.

- Vi har nogle dårlige erfaringer med nogen, der har følt sig mobbet og ikke godt behandlet i Vollsmose. Og det betyder, at de får et dårligt liv og gerne vil søge væk derfra, når de har boet der et stykke tid.

Ghetto-nedrivning er en gentagelse

Løkke har dog varslet et opgør med ghettoerne før i 2010, ligesom Anders Fogh Rasmussen også gjorde det som statsminister i 2004. Alligevel står 22 boligområder stadig på regeringens ghettoliste.

Men Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), har meddelt, at der ikke bliver nedrevet boligblokke i Vollsmose, før der kommer mere hjælp fra regeringen til, hvor beboerne i så fald skal genhuses.

LÆS OGSÅ Der er behov for indsats for udsatte voksne

Uanset om kommunerne med ghettoer vil følge statsministerens ord eller ej, opfordrer Kirsten Mærsk til at undersøge et boligområde godt, før man flytter dertil. Ikke mindst hvis flytningen sker fra Grønland til Danmark.

- Det kan være rigtig vanskeligt at få bolig et andet sted, når man har fået et indskud (fra kommunen, red.), så kan det være svært at få et indskud til en anden bolig. Derfor er det svært at flytte, når man først er kommet derud, hvis man ikke har økonomi, siger hun.