Inuit Ataqatigiit: Tidsfristen på kvoter skal være 15 år

Der skal en frist på tidsubegrænsede kvoter. Men ikke 5 år, som den tidligere koalition lagde op til. Inuit Ataqatigiit mener, der skal være tale om en frist på 15 år.
Skrevet af Merete Lindstrøm
09. april 2018 16:22

IA har mandag præsenteret et nyt fiskeriudspil med flere nye punkter på et pressemøde i Katuaq i Nuuk.  

Udspillet indeholder blandt andet forslag om at ændre tidsubegrænsede kvoter til kvoter med en tilbagetrækningsfrist på 15 år, øremærkede udviklingskvoter der administreres på en kvotebørs og lempelse af bemandingsreglerne.

LÆS OGSÅ IA har store ambitioner for fiskerilov - men planen gemmer de

De tidsubegrænsede kvoter, som de er nu, gør det svært at omfordele og udvikle fordelingen af kvoterne, og det vil IA gøre op med ved at sætte frist på kvoterne. 

- Vi skal i højere grad reelt kunne arbejde med, at det er samfundet, der ejer kvoterne, siger Sara Olsvig.

IA´s formand understreger, at fem år som tidligere har været på tale, er for lidt til at skabe økonomisk tryghed til investeringer. 

- For at erhvervet skal kunne skabe økonomisk vækst, så skal de også kunne låne penge til at købe nye trawlere, og der har man brug for en længere tidsperiode, siger hun. 

LÆS OGSÅ Fiskerilov skal laves om

Det skal gøres nemmere at blive fisker

Et gennemgående tema i udspillet er, at det skal være nemmere for den unge generation at komme ind i branchen. Det udmunder blandt andet i to konkrete forslag. Det ene er et forslag om at lempe bemandingsreglerne.

- Vi kan se, at der med de bemandingsregler, der er i dag, er for mange barrierer for at for eksempel unge mennesker som i en periode har opholdt sig udenfor Grønland kan komme tilbage på trawlerne, siger Sara Olsvig.

Der er lavet en række undtagelser i råstofbranchen, og det mener IA, at man kan gøre indenfor fiskeriet også.

Det andet forslag går ud på at gøre de individuelt omsættelige kvoter mere tilgængelige for unge spillere i branchen. Det skal gøres ved at oprette en kvotebørs, hvor der afsættes 10 procent af de individuelt omsættelige kvoter til såkaldte udviklingskvoter, der forvaltes af Naalakkersuisut på en kvotebørs. 

- Det gør vi, fordi vi kan se, at der er behov for generationsskifte også i fiskeriet. Der er behov for, at unge kan komme ind i erhvervet, siger Sara Olsvig.

Desuden vil IA åbne for, at kommuner og investeringsforeninger kan investere i branchen.

LÆS OGSÅ IA arrangerer fiskeridebat