IA har store ambitioner for fiskerilov - men planen gemmer de

Inuit Ataqatigiit går til valg på, at vi her i landet skal have den bedste fiskerilov. Ejerskabet til fiskene skal fordeles demokratisk, og samtidig skal alle parter kunne se sig selv i loven.
Foto © : KNR
Skrevet af Jonas Fievé
19. marts 2018 08:56

Sådan lød det i en pressemeddelelse i sidste uge. Men hvordan laver man en lov, som gør alle glade? Sara Olsvig mener, at det skal ske ved i højere grad at inddrage fiskeriets parter. IA er dog langt fra at kunne præsentere et udkast til en fiskerilov, som de gerne ser den.

- Vi har nogle bestemte tanker, og når vi har dem klar, så kommer vi ud og præsenterer dem, siger formand for IA, Sara Olsvig, til KNR. 

Alle skal være tilfredse

Regeringspartiet kan dog afsløre så meget, at de gerne ser, at ejerskabet til landets kvoter spredes ud på flere hænder.  Det vil i så fald betyde, at de største aktører i fremtiden vil få en mindre del af kvoterne. 

LÆS OGSÅ Selvstyret risikerer erstatninger på op mod to milliarder

Selvom det har fået de største rederier til at true Selvstyret med erstatningskrav, der kan koste landskassen op imod 2 milliarder, så er Sara Olsvig overbevist om, at det er muligt at finde frem til en løsning, som alle aktører kan se sig selv i.

- Det handler om at inddrage og det handler om at sikre, at vi har erhvervets aktører med, at vi har organisationerne og selskaberne med, og at vi hører deres mening, siger hun.

LÆS OGSÅ Fiskerilov skal laves om

Fiskerilov splitter koalition  

Det er ikke første gang, at Inuit Ataqatigiit giver udtryk for deres utilfredshed med forslaget til en ny fiskerilov. Dermed er det især regeringsparterne i Siumut og Partii Naleraq, som bakker op om den nye fiskerilov.

Men Sara Olsvig vil endnu ikke melde ud, hvilke konsekvenser det vil få for et eventuelt fortsat samarbejde med de to partier, hvis de holder fast i fiskeriloven, som den foreligger på nuværende tidspunkt. 

- Jeg forhandler ikke gennem pressen, men jeg glæder mig til at gå i dialog med alle partier om, hvordan vi får en god løsning, så vi bliver verdens førende fiskerination, og får den bedste lov for landet, siger formand for IA, Sara Olsvig.

LÆS OGSÅ Fiskerilovsforslag vil gå ud over de svageste