Teknikproblemer, dårligt vejr og storis - elendig cocktail for trafikken i syd og nord

I Uummannaq-området døjer de med helikopterproblemer, og i Sydgrønland driller storisen. Tålmodigheden er nu brugt op, og borgmestre kræver løsninger omgående.
Borgmester i Kommune Kujalleq, Stine Egede, har mistet tålmodigheden. Hun kræver, at der skal findes en løsning på rejseforsinkelserne nu. Foto © : KNR
13. marts 2024 15:37

- Det er kort sagt elendige trafikforhold, borgerne nordpå er vidne til.

Sådan skriver borgmester i Avannaata Kommunia, Palle Jerimiassen (løsgænger) i en pressemeddelelse mandag.

Han er frustreret over, at helikoptertransporten i Uummannaq-området gennem længere tid har været udsat for massive forsinkelser på grund af tekniske udfordringer.

Særligt slemt har det stået til siden februar. Og det går ud over de mange passagerer, der er afhængige af helikopteren, og de patienter, der har behov for lægehjælp.

- Mange har oplevet at skulle vente op til en uge, før de kan flyve, skriver han.

Men også sydpå er den gal. Her er det storisen, der lidt tidligere i år, end den plejer, nu flyder rundt og skaber forsinkelser på op til flere dage for passagerer, der er afhængige af at kunne sejle.

- Det er meget frustrerende for de, som gerne vil hjem, siger borgmester i Kommune Kujalleq, Stine Egede (IA) til KNR.

Air Greenland beklager

Begge borgmestre kræver trafikkaosset løst.

Borgmester Palle Jerimiassen kalder trafikforholdene i Uummannaq-området uacceptable og opfordrer selvstyret og Air Greenland til at gøre noget ved trafikforholdene.

- Vi forstår godt, at der er aflysninger grundet dårligt vejr, men de tekniske problemer er alt for mange, og det går hårdt ud over en masse mennesker, som i vintertiden er afhængige af lufttrafikken, skriver han.

- Selvstyret og Air Greenland har en servicekontrakt, det betyder, at de skal servicere passagererne, ikke nedprioritere dem.

Air Greenland beklager dybt, at der har været så lange ventetider.

Ifølge Inga Dóra Guðmundsdóttir Markussen, direktør for bæredygtighed og kommunikation i Air Greenland, skyldtes forsinkelserne tekniske problemer med helikopteren Airbus H155 Air Greenland.

- Der har været tekniske problemer på helikopteren 22. februar, og det tog en del tid, før vi kunne få den fikset, fordi vi måtte vente på reservedele, siger hun til KNR.

Da helikopteren så blev fikset, kom der hurtigt mere bøvl med teknikken, og igen forhindrede dårligt vejr forhindrede reservedelene i at nå frem.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at det sker, siger Inga Dóra Guðmundsdóttir Markussen.

Ingen overraskelse

For borgmester i Kommune Kujalleq Stine Egede er det ingen nyhed, at storisen lukker for trafikken i Sydgrønland.

Diskolines passagertransport, som sejler fra Qaqortoq til Nanortalik, Narsaq, Narsarsuaq og bygder, har været stoppet siden den 4. marts.

- Der er allerede gået længere tid siden trafikken blev begrænset af storisen. Det sker hvert år, siger hun til KNR.

- Og hvert år bliver vi overraskede, som om det er en ny oplevelse, jeg mener, det har nået grænsen.

Da helikopteren er den eneste transportmulighed på grund af storisen, betyder det flere dages forsinkelser.

- Vi har indtil nu hørt om patienter, der enten skal til læge eller skal hjem, som har ventet i over 10 dage, også med hensyn til bygdeborgerne, siger Stine Egede.

Ifølge meddelelsen fra isrekognosceringen i området ved Kap Farvel fra 9. marts, er storisen meget langstrakt.

- Vi opdateres løbende. Der er meget is. Og først når strømmen vender, vil isen drive ud, fortæller Stine Egede.

Derfor må der findes en sikker løsning for trafikken de kommende måneder, kræver hun.

Og den opgave hviler på naalakkersuisut i samarbejde med rejseaktørerne, skriver hun i et åben brev til naalakkersuisut.

Afventer handling fra naalakkersuisut

Helikopteren i Uummannaq-området har været oppe at flyve siden mandag 11. marts, fortæller Inga Dóra Guðmundsdóttir Markussen til KNR.

- Vi gør, hvad vi kan for at opretholde en stabil flyvning i området.

For øjeblikket er Air Greenland i gang med at finde løsninger, der kan forhindre fremtidige problemer. Blandt andet ser de på, om den nuværende helikopter kan blive skiftet ud med en anden.

Det er endnu ikke lykkedes KNR at få et svar fra naalakkersuisut, om de vil gøre noget ved udfordingerne i Uummannaq eller ved forsinkelserne for rejser i Sydgrønland på grund af storisen.