Mandag aften er der nemlig premiere på en ny DR-dokumentar, hvor et tv-hold følger Nasunnguaq Ignatiussen Streymoys kamp for at styrke den sociale indsats i Tasiilaq - en kamp der særligt er for byens børn. Foto: KNR/DRFoto: KNR/DR

Tasiilaq: Trods underskriftindsamling er der ikke sket forandringer for socialt udsatte

Der er ikke sket nogen mærkbar forandring af forholdene for socialt udsatte børn og unge i Tasiilaq. Det fortæller initiativtager bag stor underskriftindsamling i forbindelse med ny dokumentar.

I november sidste år afleverede Naasunnguaq Ignatiussen Streymoy en underskriftindsamling til politikerne i Kommuneqarfik Sermersooq.

I den havde mere end 300 borgere fra Tasiilaq skrevet under for at gøre opmærksom på de massive sociale problemer i byen med blandt andet seksuelt misbrug. Nu ville de have hjælp fra myndighederne.

Men et halvt år efter er der stadig ikke sket forandringer på socialområdet, fortæller Nasunnguaq Ignatiussen Streymoy.

LÆS OGSÅ Prioritér professionel hjælp til børn, unge og familier

- Der er desværre ikke sket noget, og jeg aner ikke hvorfor. Det giver naturligvis en fornemmelse af manglende respekt om byens udfordringer, skriver hun til KNR.

Ny dokumentar retter fokus på seksuelt misbrug

Tasiilaq er igen på dagsordenen både herhjemme og i Danmark. Mandag aften er der nemlig premiere på en ny DR-dokumentar, hvor et tv-hold følger Nasunnguaq Ignatiussen Streymoys kamp for at styrke den sociale indsats i Tasiilaq - en kamp der særligt er for byens børn. 

- Jeg håber, at min by Tasiilaq og i det hele taget Grønland bliver set og hørt, siger Nasunnguaq Ignatiussen Streymoy om sine forhåbninger til dokumentaren.

- Jeg håber også, at vi vil modtage de rette ressourcer til at komme stærkere tilbage på verdenskortet.

LÆS OGSÅ Unge fra Tasiilaq laver teater om selvmord

Dokumentaren følger også den danske skolelærer Rikke Blegvad. Hun forsøger også at råbe de ansvarlige politikere op men uden held. 

Hun har arbejdede på skolen i Tasiilaq i seks år, hvor hun var ansvarlig for kontakten mellem skolen og de sociale myndigheder. Gennem årene oplevede hun på nærmeste hold konsekvenserne af de grufuldheder, som mange børn bliver udsat for. Ifølge tal fra dokumentaren udsættes hvert tredje barn i Tasiilaq for seksuelt misbrug, og hvert andet barn har en socialsag hos kommunen.

I dag er Rikke Blegvad flyttet tilbage til Danmark blandt andet fordi, det var for hårdt at arbejde i byen og ikke opleve, at tingene forandrede sig.

Generel fremgang på socialområdet

Asii Chemnitz Narup, borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, erkender i 21 Søndag på DR1, at indsatsen overfor de udsatte børn i Tasiilaq har været for dårlig. 

- Alle socialsager forløber ikke, som de skal endnu. Men socialarbejdere arbejder på det hver eneste dag, siger hun til DR1. 

Trods de mørke tilstande på socialområdet i Tasiilaq, viste befolkningsundersøgelsen 2018, der blev offentliggjort i sidste uge, at det set over flere årtier går den rigtige vej.

LÆS OGSÅ Kommune kan ikke finde personale til Tasiilaq

Ifølge undersøgelsen er hvert femte barn født i 1995 blevet udsat for et seksuelt overgreb. Selvom at det er et meget højt tal, er det mere end en halvering siden 1970’erne.

Blandt de personer, der er født i 1970’errne og 1980’erne har omkring 40 procent oplevet et seksuelt overgreb som barn. Det fortalte seniorrådgiver i Statens Institut for Folkesundhed og en af forskerne bag Befolkningsundersøgelsen 2018 til KNR tirsdag.

- Det er stadigvæk et højt tal, men det er dejligt, at udviklingen går den rigtige vej, siger Christina Viskum Lytken Larsen.

Dokumentaren "Byen hvor børn forsvinder" vises klokken 21:30 på DR2 i aften og kan streames på dr.dk.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt