Færre børn bliver udsat for seksuelle overgreb

Hver femte barn bliver udsat for seksuelle overgreb. Det viser nye tal fra Befolkningsundersøgelsen 2018.
- Det er stadigvæk et højt tal, men det er dejligt, at udviklingen går den rigtige vej, siger forsker bag undersøgelse. Arkivfoto
30. april 2019 16:09

Hver femte barn født i 1995 eller senere har oplevet et seksuelt overgreb. Og det er mere end en halvvering siden 1970'erne.  

Det fortæller Christina Viskum Lytken Larsen, der er seniorrådgiver i Statens Institut for Folkesundhed og en af forskerne bag Befolkningsundersøgelsen 2018, der netop er udkommet.

- Nu kan vi heldigvis konkludere, at for generationerne født i 1995 og senere er de seksuelle overgreb, inden man er fyldt 18 år, nede på 20 procent, siger hun.

Det er halvdelen af, hvad det var for de generationer, der var født i 70'erne og 80'erne. Her er har omkring 40 procent oplevet seksuelle overgreb.

- Det er stadigvæk et højt tal, men det er dejligt, at udviklingen går den rigtige vej, siger Christina Viskum Lytken Larsen.

Figuren viser, hvor mange der har været udsat for et seksuelt overgreb efter fødselsårgang. 
Kilde: Statens Institut for Folkesundhed 

Alkohol og overgreb 

Ifølge Christina Viskum Lytken Larsen kan der være en sammenhæng mellem alkohol og antallet af seksuelle overgreb mod børn her i landet.

 - Vi ser et klart sammenfald mellem de årgange, der i aller højest grad har været udsat for seksuelle overgreb og de år, hvor alkoholimporten var højest, siger hun.

- Det er selvfølgelig ikke den eneste årsag, men vi kan se, at det er en helt afgørende risikofaktor. Og det er samstemmende med det, som politiet siger: Nemlig at der oftest, hvis ikke altid, er alkohol involveret, når børn bliver udsat for overgreb. 

 

Figuren viser alkoholproblemer i barndomshjemmet efter fødselsårgang. 
Kilde: Statens Institut for Folkesundhed

Øget fokus 

Det er ikke kun den faldende alkoholimport, der ifølge Christina Viskum Lytken Larsen kan være en forklaring på de færre seksuelle overgreb.

Også et større fokus på problemet og flere tiltag har været med til, at færre børn i dag oplever et seksuelt overgreb. 

SDU har sammen med Selvstyret og Statens Institut for Folkesundhed lavet Befolkningsundersøgelsen 2018. 

Du kan læse rapporten her: https://www.sdu.dk/da/sif/rapporter/2019/befolkningsundersoegelsen_i_groenland