Overenskomst: Sundhedskartellet efterlyser handling fra Selvstyret

Uklarhed om løn- og arbejdsforhold gør det svært at rekruttere personale i sundhedsvæsnet. Det mener Sundhedskartellet - sundhedspersonalets fagforening.
Ken Jensen
20. juni 2018 09:46

Uklarhed om løn- og arbejdsforhold gør det svært at rekruttere personale i sundhedsvæsnet. Det mener Sundhedskartellet - sundhedspersonalets fagforening.

- Jeg ved, at der bliver lukket nogen senge ned om sommeren på Dronning Ingrids Hospital. Og det er jo en direkte afspejlning af, at de mangler nogle ressourcer og folk til at løfte de her opgaver, siger formand for Sundhedskartellet, Ken Jensen.

LÆS OGSÅ Presset landshospital lukker sengepladser

LÆS OGSÅ Sundhedspersonale efterlyser valgfokus på sundhedsvæsenet

Sundhedskartellet organiserer flere faggrupper inden for sundhedsvæsnet såsom sygeplejersker, sundhedsassistenter og jordmødre.

I december aftalte fagforeningen med over halvandet års forsinkelse nye overenskomster med Selvstyret for sine medlemmer. Nu yderligere syv måneder efter er overenskomsterne endnu ikke renskrevet.

Ifølge fagforeningen betyder det, at det er sværere at ansætte personale både i sundhedsvæsnet og i kommunerne.

LÆS OGSÅ Lægeforeningen efterlyser penge til sundhedsvæsnet

Når der er mangel på fastansatte, stiger arbejdspresset på de øvrige ansatte, fortæller Ken Jensen. Brugen af dyre vikarer i sundhedsvæsnet er ifølge fagforeningen steget kraftigt:

- Jeg tænker, det er ikke godt nok, det er ikke godt nok fordi, hvis vi også ser på det med samfundsøkonomiske briller, så koster det en masse penge, vi bruger en masse penge ekstra på de stillinger, vi ikke kan få besat, siger Ken Jensen og uddyber:

- De penge ser vi jo hellere brugt på lønforbedringer indenfor vores medlemsgruppe, sådan så vi kan fastholde og tilbyde attraktive vilkår for dem der søger herop.

Naalakkersuisoq for finanser, Pele Broberg, har ansvaret for overenskomsterne, og han siger til KNR, at han vil handle nu:

- Hvad der præcist skal ske kan jeg ikke sige, men der skal ikke være nogen tvivl om, at vi gør noget. Det er en opgave internt hos os, siger Pele Broberg.