Foto: Camilla Dam/KNR

Strammere regler for skyderi i byer og bygder

I fremtiden vil det være strafbart ifølge kriminalloven at affyre våben i eller nær et beboet område. Også selv om ingen har været i konkret fare, lyder et lovforslag.

I efteråret 2012 affyrede en mand i bygden Alluitsup Paa i Sydgrønland et gevær inde i sit hus. Politiet fik stoppet manden over telefonen, som smed geværet ud ad vinduet og overgav sig, uden personer kom til skade.

LÆS OGSÅ Skyderi kan koste dyrt

Tre år senere, 2015, skød en beruset fyr op i luften med sin salonriffel efter en julefest i Nuuk. Også her fik politiet tilbageholdt manden, uden nogen kom til skade.

I begge tilfælde blev gerningsmændene sigtet med bøder som straf.

Men står det til justitsministeren i Danmark, Søren Pape Poulsen (K), og Naalakkersuisut, skal lignende episoder fremover straffes langt hårdere.

Fra bøde til anstalt

I dag er det ifølge de kommunale politivedtægter forbudt at skyde i et beboet område og op til 500 meter i luftlinje fra en by eller bygd. Der er dog undtagelser, hvis det sker på en skydebane eller med en særlig tilladelse, for eksempel til en konkurrence.

Straffen for skyderi er i mange tilfælde en bøde på 3000 kroner, hvis skuddene ikke har bragt andre personer i ’nærliggende farer’. Politiet har også ret til at konfiskere våbnet, men som reglerne er i dag, bør det kun ske, når overtrædelsen med våbnet har været ’særdeles grov’, står der i reglerne.

LÆS OGSÅ Strammere krav til opbevaring af våben

Men ’skyderi i bymæssig bebyggelse er en alvorlig forbrydelse, der skaber stor utryghed i lokalområdet og medfører store samfundsmæssige omkostninger,’ står der i bemærkningerne til det nye lovforslag.

Særligt fordi skyderierne i mange tilfælde sker, efter personen har drukket eller indtaget narkotika.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil stramme våbenloven

Derfor ønsker politikerne at flytte skyde-reglerne væk fra de kommunale politivedtægter og over i kriminalloven, som betyder, at straffen for skyderi nær beboelse kan blive til domme om frihedsberøvelse.

Dommen vil dog afhænge af personens forhold og forholdene omkring skyderiet, står der i lovforslaget.

Forslaget er en del af en markant stramning af våben- og kriminalloven, som også indeholder en minimumsalder for håndtering af våben og strammere regler til våbenopbevaring.

LÆS OGSÅ Aldersgrænse for våben på vej

 

 

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt