Aldersgrænse for våben på vej

Unge skal fremover være fyldt minimum 16 år for at bære våben. Sådan lyder en af ændringerne i et forslag, der skal stramme Grønlands våbenlov markant.
12. december 2018 11:31

Den danske regering foreslår – i samarbejde med Naalakkersuisut – store ændringer af våbenloven for Grønland.

Som det mest markante ønsker regeringerne at indføre en aldersgrænse på 16 år for at bære, bruge og anskaffe sig våben i Grønland.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil stramme våbenloven

I dag er det som udgangspunkt tilladt for alle – også børn – at holde og affyre våben. Det kræver dog en særlig tilladelse fra politiet til at bære en række farlige våben, herunder halv- eller helautomatiske geværer.

Stramningerne sker efter en række ulykker de senere år, hvor børn er kommet til skade.

I 2016 døde en 9-årig dreng i Tasiilaq for eksempel af et vådeskud efter leg med en riffel, og i 2017 blev en 5-årig pige i samme by ramt i armen efter leg med en riffel.

Børn under 16 år må skyde sammen med voksne

Forslaget om de nye regler er kommet i stand efter et møde mellem Naalakkersuisut og Justitsministeriet i oktober, hvor også blandt andre politimester Bjørn Tegner Bay deltog.

LÆS OGSÅ Politi: Niårig døde af vådeskud

På mødet var alle parter enige om at stramme lovgivningen, dog med hensyn til traditionen om jagt og fiskeri herhjemme.

Det vil derfor stadigt være muligt for unge under 16 år at bære og bruge et våben, hvis barnet er ledsaget af en person over 18 år. Den voksne skal dog have med et gyldigt jagt- eller fritidsbevis, fremgår det af lovforslaget.

Det er første gang siden 1992, at reglerne om våben i Grønland bliver ændret.

Lovforslaget er sendt i høring til 10. januar 2019 og kan læses her. Inatsisartut og Folketinget skal senere behandle forslaget.

LÆS OGSÅ Vådeskudsulykke endte tragisk