Strammere lovgivning skal stoppe tvangssteriliseringer i Canada

En lovændring er på vej i Canada. Den kan give op til 14 års fængsel for tvangssteriliseringer i landet. Tvangssteriliseringer, som kvinder fra oprindelige folk fortsat er udsat for den dag i dag, fortæller forsker.
Flere kvinder fra oprindelige folk har i de senere år fortalt om at blive tvangssteriliseret i Canada. Det seneste eksempel er en inukkvinde, der blev tvangssteriliseret i 2019. Foto © : Viemose Kaare/BAM/Ritzau Scanpix
15. december 2023 13:42

En lovændring, som vil kriminalisere tvangssteriliseringer med op til 14 års fængsel, er undervejs i Canada.

Tusindvis af kvinder fra oprindelige folk er nemlig blevet ufrivilligt steriliseret gennem tiden. Det har vakt stor opsigt i Canada i de senere år, efter at flere kvinder er stået frem og har fortalt om steriliseringerne.

Ifølge senator Yvonne Boyer er tvangssteriliseringerne en del af et folkemord på Canadas oprindelige befolkning. Derfor står hun i spidsen for at få ændret lovgivningen.

- Det første spørgsmål, jeg altid bliver spurgt om i mit arbejde imod tvangssteriliseringer, er: ”Var det ikke lang tid siden, det skete?”. Det simple svar er ”nej”.

- Det sker fortsat i dag, og lige nu i det her øjeblik, er der kvinder, der bliver tvunget til at blive steriliseret, uanset om de eksempelvis er gravide eller lige har født, siger Yvonne Boyer i en tale i forbindelse med en behandling af lovændringen.

Den ændrede lov er blevet andenbehandlet og skal som næste skridt igennem en tredjebehandling. Der er endnu ingen oplysninger om, hvornår loven skal viderebehandles.

Der er ingen præcise estimater for, hvor mange kvinder fra oprindelige folk der er blevet steriliseret. Men ifølge senator Yvonne Boyers kontor, som indsamler viden på feltet, er det sket for mindst 12.000 kvinder mellem 1971 og 2018.

Traume i befolkningen

Tvangssterilisering er et stort traume blandt oprindelige folk, fortæller Suzy Basile, der er forsker ved School of Indigenous Studies (skolen for oprindelige folk) ved Université du Québec in Abitibi-Témiscamingue i Canada.

Hun er medforfatter bag en rapport fra 2022, der for første gang kastede lys over de ufrivillige steriliseringer i provinsen Québec. Dér udgør oprindelige folk over en procent af befolkningen.

- Steriliseringerne har fatale konsekvenser for kvinderne og deres familier, når kvinden ikke længere er i stand til at føde børn, og familieslægten dermed ikke kan forsætte. Det er ikke kun et traume for den enkelte kvinde, men for alle oprindelige folk, siger Suzy Basile, der selv er en del af Atikamekw First Nation, som er oprindelige folk i Canada.

Ifølge Suzy Basile er der talrige eksempler på, hvordan kvinderne er blevet udsat for tvangssterilisering, men fælles for dem er, at kvinderne har været indlagt på hospitalerne i forbindelse med fødsel eller operationer. 

Hun tilføjer, at det ikke kun er kvinder fra oprindelige folk, der er blevet steriliseret. Også andre minoriteter som migrantkvinder og handicappede kvinder har været udsat for tvangssterilisering i Canada.

Flere søgsmål om ufrivillige steriliseringer er lige nu under forberedelse eller er i gang over hele Canada – i både Saskatchewan, Alberta, Manitoba, Nova Scotia, British Columbia og Quebec.

Lovændring i den canadiske straffelov

  • Ifølge straffeloven i Canada er ufrivillig sterilisering en strafbar handling.
  • Alligevel er der endnu ingen læger eller sundhedspersonale, der er blevet holdt ansvarlige. Det er på trods af, at tusindvis af kvinder fra oprindelige folk er blevet steriliseret uden samtykke.
  • Derfor ønsker flere politikere – heriblandt senator Yvonne Boyer – at ændre straffeloven, så ufrivillig sterilisering kan give op til 14 års fængsel.
  • Samtidig skal den ændrede lovgivning klargøre, at et samtykke ikke er gyldigt, hvis personen er under 18 år, personen er ude af stand til at give et samtykke, eller personen ikke selv har bedt om at blive steriliseret.

I maj blev en læge straffet af sundhedsmyndighederne i Northwest Terroritories for at have foretaget en ufrivillig sterilisering af en inukkvinde i 2019. Under en operation på et hospital i provinsen Yellowknife fjernede lægen begge hendes æggeledere og gjorde hende dermed steril, selvom kvinden kun havde givet skriftligt samtykke til at få fjernet den venstre æggeleder. Det skriver flere canadiske medier.

Det internationale medie The Associated Press (AP) skriver, at det er første gang, en canadisk læge er blevet straffet for at sterilisere en kvinde fra oprindelige folk. Sagen blev ikke efterforsket af politiet.

Ifølge AP gik straffen på, at lægen fik suspenderet sin autorisation i fem måneder, skulle gennemføre et kursus i etik indenfor lægefaget og betale en del af de omkostninger, der var forbundet med at efterforske sagen. Derefter kunne han fortsætte sin lægepraksis.

Skjult form for folkemord

Det er langt fra første gang, at dén historie på operationsbordet har fundet sted.

Ifølge Suzy Basile er kvinderne i en sårbar situation, når de bliver steriliseret på hospitalerne. Ofte er det sket i forbindelse med fødsler eller operationer, hvor kvinderne er blevet presset til at få fjernet deres æggestokke eller livmoder.

Det er eksempelvis sket ved, at sundhedspersonalet truede med at tvangsfjerne deres baby, hvis kvinderne ikke samtykkede til en sterilisering. I andre tilfælde har lægen givet forkert information om, hvad en sterilisering indebar.

Nogle kvinder er blevet bedt om at underskrive et dokument, mens de har været ved at føde, hvor de ikke er blevet informeret om, at det, de underskrev, var samtykke til sterilisering. Og i andre tilfælde har kvinderne slet ikke været klar over, at de er blevet steriliseret, og finder først ud af det flere år senere.

- Mange læger og sundhedspersonale har en idé om, at kvinder fra oprindelige folk er uansvarlige. De mener, at kvinderne får for mange børn og koster for mange penge for samfundet, siger Suzy Basile.

Tvangssteriliseringer af kvinder fra den oprindelige befolkning i Canada

  • Der er ingen præcise estimater af, hvor mange kvinder fra oprindelige folk i Canada, der er blevet steriliseret.
  • Men ifølge senator Yvonne Boyers kontor, der indsamler viden på feltet, er mindst 12.000 kvinder fra oprindelige folk muligvis blevet steriliseret gennem tiden.
  • I 2018 oprettede den canadiske regering en arbejdsgruppe, der skulle undersøge steriliseringer af kvinder fra oprindelige folk.
  • Samtidig startede et stort forskningsprojekt i 2018 ved Université du Québec in Abitibi-Témiscamingue (UQAT), som skulle undersøge steriliseringerne. Projektet udførtes i samarbejde med oprindelige folks organisationer. Rapporten ”Forced and coerced sterilization of persons in Canada” (Tvungne steriliseringer på personer i Canada) udkom i juni 2022.
  • Forskningen viser, at tvangssteriliseringerne er sket i forbindelse med fødsler eller operationer, hvor kvinderne har været indlagt på hospitalerne.
  • Ifølge Sundhedsministeriet i Canada er alene 470 kvinder med inuit- og aboroginalbaggrund blevet steriliseret i 1972.
  • Som reaktion på tvangssteriliseringerne har den canadiske regering har investeret mere end 87 millioner canadiske dollars - godt 443 millioner kroner - på at skabe bedre vilkår for oprindelige folk i sundhedsvæsenet. Det indebærer bl.a. uddannelse af jordemødre for oprindelige folk.
  • I 2022 møntede den canadiske regering 6,2 millioner canadiske dollars - 30,5 millioner kroner - på at hjælpe ofre for tvangssterilisering.

Kilde: Nyhedsberau AP, Ritzau, KNR

En af de tusindvis af kvinder, der er blevet tvangssteriliseret i Canada, er Morningstar Mercredi, som er en del af det oprindelige folk Athabasca Chipewyan First Nation.

Hun var 14 år, da hun i 1977 blev tvangssteriliseret på et hospital i provinsen Saskatoon. 

Morningsstar Mercredi var på daværende tidspunkt gravid i syvende måned og blev indlagt på hospitalet, da hun havde store smerter.

På hospitalet foretog de et kejsersnit uden hendes samtykke. Samtidig med indgrebet fjernede lægen også hendes venstre æggestok og æggeledere, der efterlod hendes steril. Noget, hun først erfarede mange år senere.

Hun var efter kejsersnittet medicineret i flere dage, og den dag i dag ved hun ikke, hvad der skete med hendes baby efter kejsersnittet.

Alt sammen skete ifølge Morningstar Mercredi uden hendes eller hendes forældres samtykke. Da hun blev udskrevet fra hospitalet fik hun et psykisk sammenbrud. Når hun ser tilbage på tiden i dag, fortæller hun, at hun var fuldstændig paralyseret.

- Det er fortsat et traume, og jeg gør alt, hvad jeg kan, for at bearbejde, hvad der er sket. Jeg har altid ønsket mig flere børn og forsøgt at blive gravid i mange år, så det er fortsat meget smertefuldt i dag, fortæller hun.

Morningstar Mercredi kæmper i dag for at sætte fokus på de mange tvangssteriliseringer.

Det var først, da Morningstar Mercredi var i slutningen af 30’erne, at hun fandt ud, at hun var blevet steriliseret mange år forinden. 

Hun lever i dag med ptsd efter tvangssteriliseringen – men det afholder hende ikke fra fortsat at sætte opmærksomhed på det. I dag er hun forfatter, kunstner og aktivist, der kæmper for at sætte fokus på tvangssteriliseringer. Som en del af hendes arbejde har hun blandt andet skrevet bogen ”Sacred Bundles Unborn”, der handler om de mange tvangssteriliseringer.

- Virkeligheden er, at for hver en kvinde, der er blevet steriliseret, er det enden på hendes slægt. Dén virkelighed slog mig fuldstændig omkuld.

- Det er et meget stille og skjult form for folkemord på oprindelige folk. Og et meget effektivt folkemord, siger Morningstar Mercredi.

Opgør med fortiden

Steriliseringerne er endnu et mørkt kapitel i Canadas dystre kolonihistorie.

I mange år var det vedtaget ved lov i Canada, at oprindelige folk skulle assimileres.

Helt op til 1990’erne blev børn fra oprindelige folk sendt på kostskoler, hvor de skulle aflære deres kultur. Den sidste kostskole lukkede i 1996. Det er senere kommet frem, at børn er blevet udsat for seksuelle overgreb og mishandling på skolerne. Flere børn er døde og begravet uden, at hverken navn, køn eller dødsårsag blev angivet. Kostskolerne blev i 2015 kaldt et kulturelt folkedrab på oprindelige folk i Canadas Sandheds- og Forsoningskomission.

Igen i 2019 kom folkedrab på dagsordenen. En rapport hævdede nemlig, at der er sket et folkedrab på oprindelige folks kvinder, fordi kvinderne fortsat er voldsomt overrepræsenterede i sager om drab og bortførelse.

- Canada prøvede at udrydde os. Det er ikke en hemmelighed længere. Derfor er vi også i en proces nu, hvor vi arbejder på at gøre op med fortiden, siger Suzy Basile.

For Morningstar Mercredi giver det en styrke, at Canadas oprindelige befolkning står sammen og taler højt om det, der er sket, og fortsat sker. For tvangssteriliseringer er ikke et overstået kapitel.

- Det er interessant at observere, hvordan canadiere reagerer – eller ikke reagerer – på det, der er sket. Benægtelsen og det chok, som jeg tror det er for mange mennesker. Det er uforståeligt, at netop nu, hvor vi taler, er der kvinder i Canada, der bliver steriliseret, siger hun.