Stille demonstration under frokost ved Future Greenland

Blot to demonstranter skulle der til for at stjæle billedet under frokosten ved en stor konference om Grønlands Fremtid
Skrevet af Merete Lindstrøm
16. maj 2019 16:32

Jan Joe Seidsen og Angerlannguaq Kaj Thorleifsen fik røde næser og kolde fingre, da de stod foran kulturcentret Katuaqs vinduer i Nuuk i en times tid onsdag. 

Inde på den anden side af vinduerne sad 400 mennesker og spiste frokost under konferencen Future Greenland, hvor de fik et afbræk mellem oplæg om økonomisk uafhængighed og politisk selvstændighed.

LÆS OGSÅ Kommuneqarfik Sermersooq erkender svigt på socialområdet i Tasiilaq

- Det gør vi for at råbe op. Mere op end der er blevet råbt op om, hvad der foregår i Tasiilaq og i det hele taget, siger Jan Joe Seidsen og fortsætter: 

- Pengene i samfundet bliver prioriteret forkert. 

Han understreger, at både han og Angerlannguaq Kaj Thorleifsen demonstrerer som privatpersoner.

Gaffatape for munden

De to demonstranter havde gaffatape for munden og ville i første omgang ikke svare på KNR´s spørgsmål.

Først da frokosten var forbi, og konferencedeltagerne sivede tilbage til de næste oplæg, røg tapen af munden, så der kunne sættes flere ord på baggrunden for demonstrationen. 

- Hvis der skal tales om Future Greenland i Katuaq, så bør der jo tales om den fremtid, vi har. Børnenes fremtid. Fremtiden for de mennesker, der skal leve i Grønland, siger Jan Joe Seidsen . 

LÆS OGSÅ Tasiilaq: Trods underskriftindsamling er der ikke sket forandringer for socialt udsatte

 

Han henviser til den tilspidsede debat, der igen er i gang om sociale problemer i Tasiilaq. En DR-dokumentar har nemlig vist, at forholdene for bøn i den østgrønlandske by stadig er kritisable: I gennemsnit bliver hvert tredje barn udsat for seksuelt misbrug, og hvert andet barn har en socialsag hos kommunen.

Fremtidens råstoffer

I dokumentaren bliver myndighedernes mangelfulde behandling af indberetninger om børn også udsat for hård kritik.

- Hvis vi ikke, vi får løst de grundlæggende problemer, der er ikke bare i Tasiilaq men også mange andre steder i Grønland, så kommer vi ikke videre, siger Jan Joe Seidsen. 

- Hvis råstoffet, som vi skal arbejde videre på, ikke er sundt og i orden, så falder det hele fra hinanden. 

- Det her kan simpelthen ikke få opmærksomhed nok. Alt andet må sættes til side for at løse de her problemer, siger han.