Stigning i antallet af selvmordsforsøg

Antallet af selvmordsforsøg er steget markant i 2017 i forhold til året før. Det viser politiets årsstatistik for sidste år der netop er udkommet.
Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
Skrevet af Merete Lindstrøm
15. februar 2018 15:41

Antallet af fuldbyrdede selvmord er faldet fra 47 i 16 til 41 sidste år og har ligget omkring det niveau i flere år.

Forsøgte selvmord er til gengæld steget fra 63 til 94 i samme periode, og det er ifølge Tina Evaldsen, som er sundhedsfaglig konsulent i departementet for sundhed, alt for mange.

- Det er meget bekymrende, at tallene bare stiger,  men samme tid er det heller ikke nogen overraskelse, siger hun.

LÆS OGSÅ Antallet af unge der begår selvmord ikke faldet

Ondt i livet

Tina Evaldsen arbejder til dagligt sammen med folk om forbyggelse på socialområdet og skole/uddannelsesområdet, og hendes konklusion på udviklingen er klar:

- Jeg ser det som et tegn på at der er nogen der har det rigtig dårligt i deres følelsesliv. At de har brug for hjælp simpelthen.

Til gengæld er årsagen ikke hverken ligetil eller klar understreger Tina Evaldsen.

- Der kan være mange forskellige årsager til det. Det er svært konkret at pege på én årsag. Det er jo hvad skal man sige komplekst.

Hun nævner, at det kan være ting som for eksempel boligmangel, manglende skole og uddannelsesmuligheder, arbejdsløshed, sociale problemer, misbrugsproblemer eller seksuelle overgreb.

LÆS OGSÅ Efterladte til selvmord ender i risikozonen

I Departement for Sundhed samarbejder man med forskellige parter om forbygelse af selvmord.

Blandt andet ved at hjælpe omgivelserne med, hvordan man reagerer hensigtsmæssigt, når et menneske forsøger at tage sit eget liv samt en målrettet indsats i uddannelse af relevant personale om forebyggelsessamtaler.

- Vi har afholdt kurser sidste år. To store kurser for hele landet og så har vi et, der skal afholdes i Kommune Kujalleq. Og så er planen, at det skal foregå fra kommune til kommune.

Hvis du står i en personlig krise eller er berørt af selvmord kan du ringe til den gratis telefonrådgiving Attavik på telefonnummer 146

LÆS OGSÅ Antallet af selvmord i Nunavut er faldet