URAN Steen Lynge trækker forslag tilbage

Steen Lynge bøjer sig for pres fra partifæller og de øvrige koalitionspartier i spørgsmålet om en folkeafstemning om udvinding af uran i Grønland.
- Nu har jeg ikke fået den støtte fra mit bagland og koalitionspartierne. Det må jeg tage til efterretning, siger Steen Lynge.
12. februar 2016 17:36

Tidligere fredag kunne KNR fortælle, at Steen Lynge, næstformand i Atassut ikke ønsker en afstemning om nultolerancen i forhold til udvinding af uran i Grønland, men en afstemning om en ny grænseværdi for udvinding af uran.

Han præciserer nu sine udtalelser til KNR, idet at han erkender at have ombestemt sig i spørgsmålet om en folkeafstemning efter manglende opbakning fra sine partifæller og modstand fra koalitionens øvrige partier.

- Nu har jeg ikke fået den støtte fra mit bagland og koalitionspartierne. Det må jeg tage til efterretning, siger Steen Lynge.

Læs også URAN Steen Lynge: Vi skal ikke stemme om nultolerancen

Han fortsætter dermed sit politiske tilbagetog om en folkeafstemning om uranudvinding, som tog udgangspunkt i et §37-spørgsmål fra Steen Lynge selv.

Udmeldingen som følge af §37-spørgsmålet gav anledning til positive reaktioner fra oppositionspartierne Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq, der begge ønsker en folkeafstemning om spørgsmålet.

Men efter et møde med de øvrige koalitionspartier - et såkaldt koordinationsudvalgsmøde - ombestemte Steen Lynge sig. Umiddelbart efter mødet udtalte han, at han havde stillet §37-spørgmålet med henblik på en afstemning om en øvre grænseværdi for udvinding af uran, men ikke en afstemning der ville betyde nultolerance.

Læs også VIDEO For og imod uranafstemning

Inuit Ataqatigiits formand, Sara Olsvig, håber, at Steen Lynge vil stå ved sin overbevisning og fremsætte et beslutningsforslag om en folkeafstemning. Den skal dog ikke handle om grænseværdier, men om Grønland skal tillade udvinding af uran eller ikke.

- Det er et rigtig stort spørgsmål, som man skal passe på ikke at gøre for teknisk, fordi det i bund og grund handler om etik og moral, og om Grønland vil være med til at levere radioaktive mineraler, siger Sara Olsvig.

Læs også Partii Naleraq: Atassut bør fremsætte beslutningsforslag

Per Rosing-Petersen fra Partii Naleraq ønsker ikke at udtale sig om Steen Lynges nye holdning til spørgsmålet. Han henviser i stedet til sin tidligere udtalelse om, at Atassut og Steen Lynge sætter sin politiske troværdighed på spil, hvis ikke partiet sætter handling bag ordene og fremsætter et beslutningsforslag på Inatsisartuts forårssamling om en folkeafstemning om uranudvinding.

Læs også URAN Avataq bifalder folkeafstemning om uran

Formand for Atassut og naalakkersuisoq for bolig, byggeri og infrastruktur Knud Kristiansen ønsker ikke at udtale sig i sagen.

Læs også Steen Lynge: Hvad koster en folkeafstemning om uranspørgsmålet