Advokat i spiralsagen: - Staten forsøger at sylte erstatningskravet

Udredningen om spiralskandalen behøver ikke være færdig, før den danske stat vil se på kravene om erstatning til spiralkvinderne, oplyser ministerium i Danmark. Men advokat Mads Pramming kalder svaret 'noget vrøvl'.
I juni 2023 mødte statsminister Mette Frederiksen ( midten) under et besøg i Nuuk en gruppe mennesker, der demonstrerede over den danske stats håndtering af spiralsagen. Her talte forkvinde for arbejdsgruppen af spiralkvinderne, Naja Lyberth (t.h) til statsministeren. Foto © : KNR
01. marts 2024 07:40

Den danske stat har ikke afvist krav om erstatninger fra foreløbig 143 kvinder i spiralsagen. 

Danmark har heller ikke meddelt, at staten først vil forholde sig til erstatningskravet, når en udredningen om spiralsagen er slut.

Det oplyser Indenrigs- og Sundhedsministeriet i Danmark i et skriftligt svar til KNR.

- Staten har ikke afvist erstatningskravene, og det ikke en forudsætning for erstatningskravene, at den uvildige udredning af spiralsagen er afsluttet, står der. 

Svaret fra ministeriet kommer oven på et interview mandag i denne uge i radioprogrammet P1 Morgen på DR. Her sagde talskvinden for de 143 kvinder, Naja Lyberth:

- Gennem vores advokat har vi fået at vide gennem Kammeradvokaten, at staten ønsker, at vi venter (med erstatningskrav, red.) til efter udredningen af spiralsagen. Men det er jo det samme som at sige nej. Men vi vil ikke vente.

Det blev bekræftet af advokaten, Mads Pramming, i samme radioprogram.

- Det, staten har sagt, er, at den ikke vil anerkende at have krænket menneskerettighederne for de her kvinder. Den vil heller ikke betale en godtgørelse. Nu er der sat en undersøgelse i gang, og den vil vente på resultatet af den undersøgelse. 

En udredning om sagen er forventet klar i 2025.

Erstatningskravet blev rejst i oktober sidste år, da 67 kvinder krævede samlet 20,1 millioner kroner i erstatning fra den danske stat. Det tal er siden vokset til godt 140 kvinder.

Advokat: Staten forsøger at sylte sagen

I det hele taget giver Mads Pramming ikke meget for svaret fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet i Danmark.

I hans øjne forsøger staten nu bare at trække sagen ud. Han kalder ministeriets svaret for 'hokus-pokus-kommunikation'.

- Jeg synes, det, ministeriet siger, er noget vrøvl. Vi har rejst et krav, og vi har beviser for, at der har været en kampagne og beviser for, at der er 143 kvinder, der har været udsat for overgreb, siger Mads Pramming til KNR. 

Mads Pramming påpeger, at den uvildige redegørelse af spiralsagen ikke skal belyse, hvorvidt der er sket krænkelser af menneskerettighederne. Og den skal heller ikke fokusere på, om ofrene for spiralsagen har ret til en erstatning.

Hvad er spiralsagen?

  • DR-podcasten "Spiralkampagnen" afdækker, hvordan tusindvis af piger og kvinder i Grønland fik opsat spiral fra 1966 til 1975 som led i danske myndigheders strategi om at reducere den grønlandske befolkningsvækst.
  • Ifølge DR blev der opsat 4500 spiraler fra 1966 til 1970.
  • På daværende tidspunkt var der 9000 fertile kvinder i Grønland.
  • Flere kvinder fortæller, at spiralerne var påtvunget, og at de oplevede det som et overgreb.
  • Naalakkersuisut og den danske regering blev i september 2022 enige om at igangsætte en udredning af spiralsagen. Udredningen skal afdække den historiske kontekst for svangerskabsforebyggelsespraksis i Grønland fra 1960 til 1991, herunder spiralsagen. Grønland hjemtog sundhedsområdet i 1992.
  • Udredningen forventes at være klar i maj 2025.
  • I oktober 2023 allierede 67 kvinder fra spiralsagen sig med advokat Mads Pramming fra Ehmer Pramming Advokater og krævede en undskyldning og erstatning fra den danske stat.

Derfor er en domstol nødt til at se på sagerne.

- Vi er ekstremt optimistiske i forhold til, at en dommer vil sige, at der er beviser på, at der er sket krænkelser, og der skal betales godtgørelse. Det er jo det, vi må afgøre ved domstolene, fordi vi ikke kan få løst den her konflikt mellem parterne, siger Mads Pramming til KNR.  

Den danske indenrigs- og socialminister Sophie Løhde (V) har foreløbig ikke kommenteret officielt på kravet om erstatning fra kvinderne i spiralsagen.