Sommercamps skaber sammenhæng

Vanen tro arrangerer foreningen Grønlandske Børn Sommercamp forfamilier i Kullorsuaq og Nanortalik. Alle byernes børn plejer at komme, og det regner foreningen også med i år.
Sommeren byder på leg og læring for børnene i Kullorsuaq og Nanortalik, når foreningen Grønlandske Børn holder sommercamp. Foto © : Peder Trolle
Skrevet af Kim Hinrichsen
27. juni 2023 07:11

Igen i år arrangerer foreningen Grønlandske Børn sommercamps i Kullorsuaq og Nanortalik.

Og selvom det er særligt henvendt børnene - så er der en fest for hele familien.

- Det, der er vigtigt, er at vise børnene, at der er nogle voksne, som gerne vil lege med dem. Som har engagement, er barnlige og samtidig kan lære dem nogle fede lege, siger Maria Brix Rasmussen. 

Og det er ikke første gang, at der er sommercamps i de to byer – og det er heller ikke første gang, at Maria Brix Rasmussen er med som campleder i Kullorsuaq.

Hun har været med siden starten i 2019 og fortæller om, hvordan stort set alle børn i byen hvert år har taget del i legen:

- Jeg tror næsten, det var alle børn, som dukkede op. Men det var ikke kun børnene. Det var også forældrene og bedsteforældrene som sad og tegnede med deres børnebørn. Så lige her i Kullorsuaq virker det til, der skabes en stor sammenhængskraft, siger Maria Brix Rasmussen.

På sommercampen kan børnene få lov til blandt andet at spille basket, lægge perleplader og lege forskellige lege. 

Campen er åben for alle. Også de voksne. Så selvom den er særligt henvendt til de små, så er det også alle fra byen, som tager del i løjerne:

- Det er åbent for alle. Vi oplevede sidst, at de voksne var meget engagerede og gerne ville være med i for eksempel basket turnering. Det er jo bare mega fedt og også årsagen til, at der så stort et lokalt frivilligt engagement.

Udveksling af kultur og lege

Noget særligt ved sommercamps’ene er, at der ikke kun er frivillige fra Grønland med. Men fra hele verden. Fra blandt andet Hong Kong, Serbien, Mexico, Tjekkiet og Polen. Og det gør, at børnene ikke kun lærer nye lege, men også kulturer at kende:

- Det, der også er målet med de her camps, er, at det er et tværkulturelt samarbejde. Så de lokale lærer os internationale noget og omvendt. Hvor vi udveksler kultur, spiser grønlandsk mad, lærer grønlandske ord, siger Maria Brix Rasmussen og forsætter:

- Det er jo også noget, børnene kan se. At på trods af, vi er forskellige, så lærer vi af hinanden. At vi alle sammen har en værdi. Det er både mellem os frivillige, men også mellem børnene.