Søn satte ild til sin mors lejlighed: Nu lever de sammen på andres sofaer

Charlotte Kanuthsen er smidt på gaden af boligselskabet Iserit, efter hendes søn tilbage i april sidste år satte ild til deres fælles hjem, og det er forkert, mener hendes advokat.
Efter Charlotte Kanuthsens søn satte ild til deres fælles hjem sidste år, har de boet sammen på venner og families sofaer. Foto © : Carsten Faurschou / KNR
25. juni 2024 08:29

Charlotte Kanuthsen er sat ud af sin lejlighed i bydelen Nuussuaq i Nuuk, fordi hendes søn satte ild til den sidste år.

Boligselskabet Iserit, der har smidt hende ud, begrunder det med, at Charlotte Kanuthsen ’er til fare for sig selv og andre’, og derfor står hun nu uden tag over hovedet.

Og på trods af, at Iserit ifølge lejelovens paragraf 75 har ret til at opsige lejligheden straks, er det stadig forkert. Det mener Julie Heick, der er advokatfuldmægtig og repræsenterer Charlotte Kanuthsen i sagen.

- En ting er, hvad juraen siger, man kan gøre. Noget andet er, hvad man bør gøre.

- Selv hvis man kan ophæve lejemålet, betyder det ikke, at man nødvendigvis skal, når man ser på de konkrete omstændigheder, siger hun.

Hun tilføjer, at det er politiet, der skal udsætte en lejer og ikke boligselskabet selv. Det bliver bakket op af Kommuneqarfik Sermersooq, der også oplyser, at ‘politiet som hovedregel nægter at udsætte lejerne, hvis de derved kommer til at stå uden tag over hovedet’.

- Men i den her sag, gjorde man (boligselskabet red.) det af egen drift ved at ændre adgangen til lejemålet og dermed effektivt tvangsudsætte Charlotte, siger Julie Heick.

Julie Heick har været Charlotte Kanuthsens repræsentant siden slutningen af året 2023 og har lovet, at følge sagen til dørs sammen med Charlotte Kanuthsen. Foto © : Carsten Faurschou / KNR

Så hjemløs er netop, hvad Charlotte Kanuthsen er blevet. Nu overnatter hun på sofaer rundt omkring i Nuuk ved familie og venner – sammen med sin søn, der er i starten af 30'erne.

Ild og ingen adresse

Det hele starter med en ildspåsættelse 27. april sidste år, hvor Charlotte Kanuthsens søn sætter ild til sit værelse og senere flere dele af lejligheden, så den ender med at skulle totalrenoveres.

Sønnen bliver sigtet for ’forsætlig ildspåsættelse' og bliver anholdt af politiet, og Charlotte Kanuthsen bor efter branden forskellige steder i byen. Først i en vakantbolig, men senere på sofaer hos venner og familie helt frem til 28. januar 2024, hvor hun kan flytte tilbage i lejligheden i Manguaraq, der i mellemtiden er blevet totalrenoveret på grund af skaderne, som branden har forvoldt.

Regningen for hele renoveringen står Charlotte Kanuthsen med – selvom hun ikke er ansvarlig for branden. En regning, der ifølge Charlotte Kanuthsen og Julie Heick kan lyde på mellem 600.000 og 900.000, og som hun hæfter for, fordi hun har underskrevet en erklæring, hvor hun gøres ansvarlig for at betale. Men ifølge hende skete det imod hendes vilje.

- Iserit har tvunget mig til at skrive under på en erklæring, hvor der står, at de må rette erstatningskravet mod mig, fortæller hun.

Og flere gange over en syv måneders periode trækker Iserit penge for renoveringen fra Charlotte Kanuthsens konto, uden de har indgået en aftale med hende, fortæller hun.

Iserit ønsker ikke at kommentere

Iserit har ikke ønsket at stille op til interview om sagen.

KNR ville ellers gerne spørge ind til:

  • Om det er rigtigt, at Charlotte Kanuthsen imod sin vilje har skrevet under på en erklæring, hvor hun gøres ansvarlig for istandsættelsen?
  • Hvorfor de har handlet af egen drift i stedet for at lade politiet vurdere, om Charlotte Kanuthsen skulle sættes ud af lejemålet?

Men hverken direktøren eller bestyrelsesformanden har ønsket at udtale sig om sagen, men skriver blot til KNR, at de har handlet i overensstemmelse med Landstingsforordningen om leje af boliger, og at de derfor har handlet efter bogen.

De afviser at kommentere på enkeltsager.

 


Flere tusinde kroner

I alt trækker boligselskabet ifølge Charlotte Kanuthsens bankudtog, som KNR har set, knap 157.000 fra hendes konto i en periode fra juli 2023 til starten af 2024. 

Ud af de 157.000 er de fleste penge ført tilbage få dage efter, de er trukket, og sagen bliver i slutningen af januar 2024 sat i bero, indtil der falder dom i kriminalsagen mod hendes søn.

Det er dog stadig uklart for den advokatfuldmægtige og Charlotte Kanuthsen, om hun mangler at få tilbagebetalt 45.000 kroner.

Det er boligselskabet, som skal bevise, at en ophævelse af lejemålet er berettiget. I dette tilfælde havde boligselskabet ikke nogen dokumentation for, at Charlotte var ansvarlig for branden. Derfor trak de ophævelsen tilbage med forbehold for at kunne genoptage sagen, efter der var afsagt dom i kriminalsagen om brandstiftelsen, siger Julie Heick.

Mens sagen er i bero, forsøger Iserit ifølge Charlotte Kanuthsen og den advokatfuldmægtige alligevel flere gange at sætte hende ud af lejemålet i Manguaraq, hvor hun - som nævnt tidligere - er flyttet tilbage 28. januar.

Og hver gang er det med den samme begrundelse.

- Boligselskabet vurderede, at Charlotte var til stor fare for sig selv, sine omgivelser og for ejendommen. Men der lå ingen beviser for, at hun på nogen måde var ansvarlig for branden, og der foregår en efterforskning, som ikke er afsluttet på det her tidspunkt, siger Julie Heick.

Så fordi boligselskabet ikke har nogen beviser, får Charlotte Kanuthsen lov at blive, til der er faldet dom i kriminalsagen mod hendes søn.

Som en scene fra en film

Den dom falder fredag 8. marts 2024 klokken lidt over tre om eftermiddagen. Han bliver kendt skyldig, og kort efter falder der også dom fra Iserit over, hvad der skal ske med lejligheden i Nuussuaq.

Charlotte Kanuthsen kan ikke blive. Hun skal være ude mandag middag.

- Jeg når kun at træde ud af retslokalet, før jeg får et brev i hånden fra Iserit om, at jeg skal være ude om mandagen, fortæller hun.

Iserit forklarer i brevet, at udsættelsen skyldes, at Charlotte Kanuthsen selv har givet brandstifteren adgang til sin lejlighed. Derfor vurderer de, at branden er hendes skyld, og hun kan derfor ikke blive boende.

Iserit ønsker ikke at kommentere

Iserit har ikke ønsket at stille op til interview om sagen.

De henviser til, at de har handlet efter Landstingsforordningen om leje af boliger, og derfor handlet helt efter bogen.

KNR ville ellers gerne havde spurgt Iserit ind til:

  • Om det er rigtigt, at de har hævet penge på Charlotte Kanuthsens konto uden at informere hende om det først?
  • Hvorfor Charlotte Kanuthsen hæfter for regningerne til istandsættelsen, når en anden er dømt skyldig i ildspåsættelsen?
  • Hvorfor hun ikke må bo i lejligheden, når det ikke er hende, der har startet branden?

Men hverken direktøren i Iserit eller bestyrelsesformanden har ønsket at stille op til interview, da det er en personsag, og virksomheden ikke kommenterer på enkeltsager.

Det var som en scene fra en film, fortæller Charlotte Kanuthsen om minutterne efter retssagen blev afgjort.

- En blanding af glæde, fordi min søn blev frigivet efter et år i politiets varetægt, men også opgivenhed på grund af det med min bolig, fortæller hun.

Og det fortsætter. For senere på eftermiddagen, da hun kommer hjem til Nuussuaq, er adgangen til lejligheden ændret, så hun ikke kan komme ind, fortæller hun.

En tekniker fortæller mig over telefonen, at de har ændret adgangen, og at det er standard praksis, at det sker så hurtigt, fortæller Charlotte Kanuthsen.

Hvad gør jeg nu?

Nu står Charlotte Kanuthsen altså igen uden bolig på ubestemt tid, og der er ingen udsigter til, at det ændrer sig med kommunens hjælp lige foreløbig.

Hun kæmper på månedlig basis med at finde steder at bo til hende og hendes søn, og de har siden dommen mod ham 8. marts flyttet fire gange, boet i fremleje og flere gange sovet på venner og families sofaer. Og hun ved ikke, hvornår hun igen får noget permanent.

Og hele hændelsesforløbet bærer præg af en mindre heldig behandling af Charlotte, siger Julie Heick.

Fordi Iserit ikke ønsker at udtale sig om sagen, er artiklen her derfor kun Charlotte Kanuthsen udlæg af forløbet, der strækker sig over mere end et år.

Det har heller ikke været muligt for KNR at få Kommuneqarfik Sermersooq til at kommentere på sagen. De henviser til det svar, boligselskabet Iserit allerede har givet.