Gletsjermelprojekt: Vi vil søge om en udnyttelsestilladelse

Professor Minik Rosing præsenterede i 2017 gletsjermel som et muligt materiale til gødning, og som en stor mulighed for det grønlandske erhvervsliv. Og nu arbejder hans selskab på at søge om udnyttelsestilladelse.
Gletsjermel vil på grund af de små partikelstørrelser og ved reaktion med brintatomer omdanne CO₂ til kulsyre. Dermed formindskes udledning af drivhusgasser, der varmer den globale temperatur op (Foto: Rock Flour Company)
Skrevet af Jokum Nielsen
01. juli 2024 14:11

Indlandsisens bevægelser skaber igennem isens vandring på fjeldet en milliard tons gletsjermel om året i Grønland, det fremgår i en artikel i International Journal of Greenhouse Gas Contro, som er skrevet af Christiana Dietzen fra Globe Institute på Københavns Universitet og professor Minik Rosing ved Geologisk Institut på Københavns Universitet.

Her fortæller forskerne, at gletsjermel på grund af de små partikelstørrelser og ved reaktion med brintatomer omdanner CO₂ til kulsyre. Dermed formindskes udledning af drivhusgasser, der varmer den globale temperatur op, understregede forskerne.

Minik Rosing fremkom med en teori om udnyttelse af gletsjermell som gødning i Future Greenland 2017.

- Gletsjermelsprojektet er gået fra at være et forskningsprojekt til at være et udviklingsprojekt med et materiale, som Grønland kan sælge ude i verden, siger Minik Rosing. 

Et helt nyt produkt

Itinnera Solutions ApS fik efterforskningstilladelse 1. januar 2024 fra Grønlands Selvstyre og er det selskab, der har efterforskningstilladelse i Ilulialik indtil 31. december 2028. Rock Flour Company er binavn for Itinnera Solutions ApS, hvis formål er at drive mineralefterforskning.

- Selskabet har søgt om en udnyttelsestilladelse og har en efterforskningstilladelse i Ilulialik, der ligger omkring 100 kilometer nordøst for Nuuk.

Minik Rosing håber at få en udnyttelsestilladelse indenfor et par år. Men selskabet har dog en udfordring med at markedsføre sit produkt:

- Men det er altså lidt mærkeligt at have et firma, der skal sælge et produkt, som ikke findes endnu. Materialet er der, men hvordan det skal sælges, det ved vi ikke endnu, og der er heller ikke et marked for det endnu. Så vi skal både lave et marked og et produkt.