Socialdemokraterne vil undskylde

Socialdemokraterne i Danmark ændrer nu kurs og vil undskylde officielt på statens vegne til de grønlandske børn, der blev sendt til Danmark i 1950'erne.
Her hilser den daværende dronning Ingrid på nogle af de børn, som blev sendt til Danmark i 1951.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
12. november 2015 11:45

Undskyldningen skal også gælde alle andre børn i riget, som blev mishandlet på statens institutioner i 1950'erne og 1960'erne. Blandt andre børnehjemsbørn, udviklingshæmmede og psykisk syge.

Det skriver Politiken i dag.

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen siger til avisen, at partiet vil fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget.

Forslaget indebærer at der bliver lavet en faglig udredning om de grupper der blev udsat for overgreb. Derefter skal staten give dem en officiel undskyldning.

LÆS OGSÅ Dansk advokat: Danmark skal undskylde

Det er en ny kurs for Socialdemokraterne, som ikke ville sige undskyld, da det sad i regering. Hvilket partiformand Mette Frederiksen erkender overfor Politiken.

- Men det står klart nu, at en række grupper har været glemt i historieskrivningen, og at de har været udsat for voldsomme svigt af myndighederne. Det er særlig alvorligt, at det er sket i moderne tid, og at der i den grad er sket systematisk tilsidesættelse af rettigheder for mennesker, der stadig lever og har krav på, at vi lytter til dem, siger hun til avisen.

Læs også BILLEDER Fire "eksperimentbørn" har nu fået en undskyldning

Forslaget møder velvilje fra Enhedslisten og SF. Og både De Radikale og Dansk Folkeparti er villige til at se på forslaget.

Regeringen er imidlertid ikke positivt stemt.

- Jeg tror det er samtalen om historien der skal hele sårene, ikke flere store statslige undersøgelser, siger socialminister Karen Ellemann til Politiken.

Læs også Red Barnet beklager og undskylder grønlandsk børneeksperiment 

Læs også Ekspert savner offentlighed på eksperimentbørns vegne

Læs også Eksperimentbarn sætter ord på undskyldning