Skoleinspektør: Udskudt skolestart vil koste ferie resten af skoleåret

Eleverne på den nye skole Atuarfik Inussuk i Nuuk kan forvente en kortere juleferie og en senere start på sommerferien næste år.
I starten af juni viste Uffe Lilholm elevrådene fra de to byskoler Atuarfik Ukaliusaq (USK) og Atuarfik Samuel Kleinschmidt (ASK) rundt på Atuarfik Inussuk. Den nye skole skal fungere som en erstatning for ASK og USK. Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
26. juli 2024 07:38

Mange forældre planlægger deres ferier og rejser efter skoleferierne, som falder nogenlunde samtidigt hvert år.

Men for omkring 1000 elever, som i august skal starte på Atuarfik Inussuk - den nye folkeskole i Nuuk - vil det kommende skoleår byde på kortere ferier end ellers. Det gælder blandt andet juleferien, næste års sommerferie og mugligvis efterårsferien. 

For skolestarten i august er nemlig udskudt med 14 dage, fordi entreprenørerne ikke er færdige med de nye bygninger, og skolen derfor ikke kan overdrages til kommunen.

Og da alle skolebørn i Grønland ifølge lovgivningen skal have mindst 200 skoledage på et år, så skal de to ekstra ugers ferie findes et andet sted. Det forklarer skoleinspektør på Atuarfik Inussuk til KNR.

- Det giver jo sig selv, at hvis vi skal have 200 skoledage på et andet tidspunkt, så vil der jo være nogle ferier, som bliver kortere, siger Uffe Lilholm.

Skolen har derfor nu lagt en ny ferieplan for det kommende skoleår. Og det kommer sandsynligvis til at koste feriedage i juleferien og sommerferien 2025, ligesom at efterårsferien også risikerer at blive ramt, fortæller skoleinspektøren. 

Samtidig er der indkaldt til ekstraordinært skolebestyrelsesmøde i starten af august, så planerne kan komme helt på plads.

Pasning i den forlængede sommerferie

Mens det kan være ærgerligt at se frem til kortere ferier senere på skoleåret, så står flere børnefamilier nu i den mere akutte situation, at børnene ikke kan begynde i skole 15. august som planlagt.

- Det er det, vi skal vende med skolebestyrelsen og med personalet. Altså hvordan vi håndterer det helt konkret. Det er vi nødt til at være fælles om at finde de gode løsninger på, siger skoleinspektør Uffe Lilholm. 

- Vi kan ikke lave om på, at vi ikke kan få bygningen. Men vi kan gøre noget i fællesskab på at finde de bedste mulige løsninger, når nu situationen er, som den er, siger han.

Kommuneqarfik Sermersooq har dog sikret, at fritidshjem og AKO’er, der er tilknyttet skolerne Atuarfik Ukaliusaq (USK) og Atuarfik Samuel Kleinschmidt (ASK), fortsat vil være åbne for skolebørn under sommerferien, så alle elever har mulighed for at blive passet i den forlængede sommerferie.

Dagbøder til entreprenørerne

Hvad præcist der er gået galt, og hvad entreprenørerne mangler at færdiggøre i de nye skolebygninger, kan Uffe Lilholm ikke svare på. 

- Nu er jeg ikke helt inde i alle detaljerne omkring, hvad der lige præcis mangler. Men jeg tror, det er flere ting. Men i hvert fald er den ikke klar til, at vi kan komme ind, siger han.

Og det vil uden tvivl komme til at få konsekvenser for entreprenøren i form af dagbøder, understreger skoleinspektøren. 

- Det får de helt sikkert. Selvfølgelig koster det dem også. Men vi har 1000 børn, der ikke kan komme i skole. Vi har nogle 1. klasser, der skal starte i skolen 15. august efter planen, og der var planlagt rigtig mange ting, men nu kan de ikke komme i skole før den 29. Det er sådan set det, der er det uheldige i den situation.

Den nye skole - Atuarfik Inussuk - skal fungere som en erstatning for de to byskoler Atuarfik Ukaliusaq (USK) og Atuarfik Samuel Kleinschmidt (ASK), der både er nedslidte og utidssvarende.