Kommunalt milliardlån skal redde byggeriet af Grønlands største folkeskole
Det er et byggeri til 700 millioner kroner og bliver Grønlands største folkeskole i Nuuk.
Men her mere end to år efter byggeriets første spadestik, er prestigeprojektet i den grad løbet ind i problemer.
Nuuk City Development, der har haft ansvaret for at styre projektet som kommunalt byudviklingsselskab, er nemlig løbet ind i en alvorlig likviditetskrise.
En krise, der kunne udvikle sig til en egentlig konkurs for selskabet, der i daglig tale kaldes NCD.
Derfor har et flertal i kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq besluttet, at kommunens anlægsafdeling nu skal overtage alle NCD's anlæg og institutioner i Nuuk. Det omfatter det store skolebyggeri, seks daginstitutioner og en brandstation.
Det koster penge. Derfor skal kommunen have grønt lys fra Naalakkersuisut til at optage et lån på 1,2 milliarder kroner for at kunne realisere sin plan.
- Det er en minister, der står med den beslutning i sidste ende, siger Ole Jacobsen, der er kommunaldirektør i Kommuneqarfik Sermersooq.
Selskab nærmede sig likviditetsdøden
Kort sagt befinder NCD sig i en situation, hvor det er et spørgsmål om tid, før selskabet løber tør for likviditet. Simpelthen, fordi selskabet mangler finansiering.
Om Nuuk City Development
Selskabet blev sat i verden for fem år siden med ambitionen om at skabe byudvikling i Nuuk over lang tid.
NCD's formål var at udvikle, anlægge og drive bolig-, ejendoms- og investeringsprojekter. Nogle af de opgaver er blandt andet etableringen af en ny skole, daginstitutioner og en brandstation i Nuuk. Derudover var NCD også søsat for at drive udviklingen af det store bydelsprojekt Siorarsiorfik.
Men 12. maj meldte NCD's bestyrelse ud, at samarbejdet med selskabets administrerende direktør og vicedirektør er ophørt.
Borgmesteren forslog efterfølgende at fusionere NCD med kommunens boligselskab, Iserit. Kommunen skal også selv overtage NCD's opgaver med byggeri af skole og daginstitutioner.
Forslaget fra borgmesteren kom i kølvandet på en revisionsrapport om netop kommunens håndtering og administration af boligområdet, hvor også NCD får kritik.
Rapporten tegner et billede af, at der ikke er indgået lejeaftaler for dagtilbud, der allerede er taget i brug, og projekter, der er i gang med at blive realiseret. Det gælder blandt andet byggeriet af en ny skole i Nuuk. Her er finansieringen heller ikke på plads på et tidspunkt, hvor byggeriet ellers er godt i gang.
Det forklarer kommunaldirektøren.
- Det betyder, at de ikke ville kunne finansiere det samlede anlæg, som de opfører. Så er det kun et spørgsmål om tid, hvornår man lider likviditetsdøden, siger han.
LÆS OGSÅ Borgmester: En stor del af Nuuk City Development er under opløsning
Et estimat i kommunen var, at det allerede ville kunne ske i udgangen af året og medføre en konkurs, hvis ikke kommunen postede flere penge ind i selskabet, forklarer Ole Jacobsen.
Ifølge kommunaldirektøren er der ikke råd til, at et prestigeprojekt som skolebyggeriet i Nuuk går i stå. Derfor er kommunen nødt til at gå ind og tage over nu og sikre finansieringen af Grønlands største folkeskole.
- Så stort et byggeri, som det her, må aldrig gå i stå. Det er alt for dyrt for alle parter. Både for byggefirmaet, byggebranchen og for kommunen i sidste ende, siger han.
Politikere: Nu skal der styr på det
Hos Siumut er der ingen tvivl om, hvad der ville ske, hvis ikke kommunen gik ind og overtog NCDs anlæg og institutioner.
- Vi er jo 100 procent ejere af NCD, så de kreditorer, der ville banke på, ville naturligvis banke på vores dør. Der er ikke ret mange, der vil leje en daginstitution eller en skole udover en kommune, så det er naturligt, at det er kommunen, der i sidste ende skal betale. Det gør vi nu, siger Inga Dora Markussen fra Siumut.
Kommunalbestyrelsesmedlem fra Demokraatit, Poul Petersen, forklarer, at det nu handler om at sikre, at kommunen kommer i mål, så der kommer styr på tingene.
- Kald det for en redningsplan om man vil, men vi er i en situation, hvor vi ikke kan gøre andet end at arbejde videre med det her, og selvfølgelig skal det sikres, siger Poul Petersen.
- Byggerierne er i gang. De skal være færdige, tilføjer han.
Fusion lukker NCD
På mandagens møde besluttede et flertal også, at NCD's cirka 1000 boliger skal overdrages til kommunens boligselskab Iserit i en fusion.
Det betyder, at NCD stopper som selskab.
Den fusion bakker alle partier udtagen Siumut op om. Partiet henviser til, at det mangler at blive ordentligt belyst, hvad det kan få af konsekvenser at lægge NCD ind under Iserit, lyder det blandt andet fra Inga Dora Markussen.
Hos Demokraatit er tonen anderledes:
- Når vi ser og har vurderet, at NCD’s formål ikke længere er til stede, har vi set det som den eneste rigtige mulighed at fusionere, siger Poul Petersen.