Skal eller skal ikke: Alligevel ingen løn til Inatsisartuts medlemmer i Forfatningskommissionen

Det seneste døgn har der været fremsat forslag om at aflønne Inatsisartuts medlemmer af kommissionen. Men forslaget blev trukket tilbage få timer senere.
Samarbejdspartiet vil ikke være med til at give politikerne flere penge for at skrive Grønlands nye forfatning. Foto © : Merete Lindstrøm
Skrevet af Merete Lindstrøm
22. november 2019 12:27

Først den ene vej og så den anden vej. Løn eller ej. 

Sådan kan onsdagen i Forfatningskommissionen bedst betegnes. For dagen i går startede dramatisk med, at Anita Hoffer trak sit mandat. Samarbejdspartiets suppleant Louis Sigurdsen fulgte efter.

Grunden til det er, at Naalakkersuisut først besluttede at aflønne medlemmer i Forfatningskommissionen fra nytår, mens arbejdet forlænges med et halvt år.

Det betød, at de medlemmer, der allerede var honoreret for deres politiske arbejde, skulle kunne modtage vederlag fra nytåret for deres arbejde i kommissionen i modsætning til tidligere. Men det ville hverken Anita Hoffer eller Louis Sigurdsen acceptere.  

- Det, der tiltalte mig var, at jeg havde en forestilling om, at dem der gik ind i Forfatningskommissionens arbejde gerne ville bidrage med noget. Det var i hvert fald derfor, jeg gjorde det, siger Anita Hoffer.   

Vederlag til politikerne er forkert prioritering

Samarbejdspartiet har under finanslovsforhandlingerne kritiseret koalitionens økonomiske prioritering, og de ekstra vederlag til politikere får hårde ord med på vejen.

- Skolebørnene får ikke længere mad. Sundhedsvæsenet er i knæ. Børn og unge får ikke tilstrækkelig hjælp. Så belønner de sig selv i Forfatningskommissionen. Det siger vi nej til, siger medlem af Samarbejdspartiet Louis Sigurdsen.

Han er også uenig i de nye afgifter på blandt andet sukker, slik, alkohol og tobak, som netop er vedtaget i Inatsisartut. 

LÆS OGSÅ Vittus om afgifter: Ja, de gør ondt, men er nødvendige

Naalakkersuisoq for Finanser Vittus Qujaukitsoq erkender ikke kritikken.

- Man kan ikke betragte tingene ud fra en så simpel optik. Man er nødt til at se tingene ud fra en helhedsbetragtning, hvor vi alle yder til landskassen i form af skatter, og vi betaler afgifter alle sammen, siger han.

Ingen opbakning at hente hos støtteparti

Han understreger, at der skal et flertal til for at vedtage reglerne for vederlag til medlemmer af kommissionen.

- Det er jo Inatsisartut, der i sidste ende beslutter, hvilke vilkår Forfatningskommissionen skal arbejde under. Det bliver taget i forbindelse med finanslovens endelige godkendelse, siger han.

LÆS OGSÅ Nye afgifter udløser demonstrationer: Vi bliver dårligere stillet

Og det virker ikke til, at der er flertal for vederlag til inatsisartutmedlemmerne. Støttepartiet Demokraterne bakker nemlig ikke op.

- Vi vil ikke have, at medlemmer, der også sidder i Inatsisartut, skal have yderligere vederlag, siger fungerende formand Nivi Olsen.

Måske netop derfor kom der endnu et ændringsforslag onsdag eftermiddag, hvor bemærkningen om vederlag til Inatsisartutmedlemmer er fjernet igen.

Derudover er der også lagt op til, at arbejdet i Forfatningskommissionen forlænges, og der er afsat 2,3 millioner kroner ekstra til arbejdet i 2021.

Finansloven godkendes efter planen i dag.