Erik Jensen i modvind: Siumuttere siger ja tak til uran
Da stemmerne ved Inatsisartut-valget i 2021 var talt op, stod det klart, at et stort flertal af vælgerne i Sydgrønland belønnede Inuit Ataqatigiits modstand mod Kunnersuit-projektet.
Alene i Narsaq gik partiet frem med lidt mere end 28 procent, mens Siumut, der under valgkampen bakkede op om Kuannersuit, måtte indkassere en tilbagegang på 8,3 procent.
Som bekendt endte IA med at vinde valget i 2021. Siumut tabte derimod regeringsmagten.
Blandt de tre kandidater, som stiller op til formandsposten i Siumut, er der da også splittelse i forhold til netop Kuannersuit og uran.
I sidste uge sagde Siumuts formand Erik Jensen til KNR, at han bakker op om koalitionens nultolerance overfor uran, mens Kim Kielsen og Aki-Matilda Høegh-Dam er imod.
For at blive klogere på siumutternes holdning til emnet, har KNR været i kontakt med flere lokalpolitikere i partiet.
Her tegner der sig et klart billede af, at medlemmerne ikke er enig med koalitionens og Erik Jensens modstand mod uran.
Siumuts lokalafdeling i Narsaq:
Kuannersuit ligger få kilometer inde i baglandet bag Narsaq, og byen har været centrum for Grønlands modstand mod uranudvinding. Alligevel er Josef Petersen, der er formand for byens lokale Siumut-afdeling, ikke modstander af et fremtidigt Kuannersuit-projekt:
- Hvis det ikke er til skade for miljøet og mennesket, er der ikke grund til at lade det (uranen red.) ligge. Vi har brug for at få folk i arbejde, siger han.
Siumuts lokalafdeling i Qaqortoq:
Også i Qaqortoq er der opbakning til uran, hvis udvindingen af råstofferne kan ske på en sikker måde. Lokalformand Karlina Lundblad er også villig til at støtte Kuannersuitprojektet, men det kræver, at man få undersøgt projektet nærmere.
- Hvad angår udvinding af uran i Kuannersuit, mener jeg, at deres plan er meget usikker. Man vil deponere affaldet i en opdæmmet sø, men er dæmningen sikker? Det er ikke afklaret, hvor farligt det kan være, siger Karlina Lundblad.
Siumuts lokalafdeling i Tasiilaq:
Tasiilaqs lokale Siumut-formand, Aron Jonathansen, mener, at der skal udvindes flere råstoffer i Grønland, da det kan være en måde at få flere i arbejde på. Lokalafdelingen har dog ikke taget stilling til, om det også skal være tilladt at udvinde uran.
- Vi er for udvinding af råstoffer, men vi har ikke diskutere yderligere i forhold til uran. Hele befolkningen bør tage stilling til spørgsmålet om uran, siger Aron Jonathansen.
Hermed er Tasiilaq-afdelingen enige med Kim Kielsen, der har foreslået, at der afholdes en folkeafstemning om uran.
Malik Berthelsen, borgmester Qeqqata:
Malik Berthelsen er som den sidste lokalpolitiker også blevet forholdt spørgsmålet om uran. Ligesom de øvrige siumuttere, som KNR har talt med, er han også positiv overfor uranudvinding i Grønland, hvis det kan ske under hensyn til mennesker og naturen.
- Jeg mener, at man bør undersøge, om den forarbejdning af råstofferne, som kan være særlig skadelig, kan laves i udlandet, siger han.
Siumut holder landsmøde i Qasigiannguit fra i morgen og frem til søndag. Udover at få afgjort kampvalget om formandsposten, skal medlemmerne også diskutere partiets holdning til netop udvindingen af råstoffer – herunder uran.
KNR dækker landsmødet på web, tv og radio.