Åbningstaler i Folketinget: Siumut truede Danmark med fortiden, og IA gav Danmark og Grønland en opsang

Danmark har drevet rovdrift på Grønland, lød det fra Markus E. Olsen (S). Og Aaja Chemnitz (IA) mener, at samarbejde mellem Grønland og Danmark i øjeblikket er umodent.
Suppleant i Folketinget fra Siumut, Markus E. Olsen, holdte sin tale på grønlandsk og dansk under åbningsdebatten torsdag. Foto © : Siumut i Folketinget
06. oktober 2023 07:19

Hvis man mener, at det er et fremskidt, at der nu kan tales grønlandsk og færøsk i Folketinget, vil man blive skuffet efter at have hørt de grønlandske politikeres taler under torsdagens åbningsdebat i Folketinget.

For her stod kritik af Danmark såvel som samarbejdet mellem Danmark og Grønland i lys luge.

Suppleant for Siumut, Markus E. Olsen, holdte sin tale på grønlandsk og oversatte selv bagefter til dansk.

Og det var med budskabet om, at meget få grønlændere i dag vil kunne bestå indfødsretsprøven for at blive danske statsborgere, hvis det var et krav.

Derfor bør det danske statsborgerskab droppes, sagde Markus E. Olsen med henvisning til den tidligere amerikanske præsident Reagans tale ved Berlinmuren i 1987.

- Hvornår mon det tvungne danske statsborgerskab kommer på retræte-fadet? Statsminister Mrs. Frederiksen: 'I beg you, tear down that colonial wall'.

Ifølge selvstyreloven kan Grønland opnå selvstændighed, hvis et flertal ved en folkeafstemning stemmer for, hvis et flertal i Inatsisartut stemmer for, og der bliver givet samtykke fra Danmark..

Markus E. Olsen: Dokumenter vil vise spøgelser fra fortiden

Siumut-politikeren sagde også, at Danmarks har udnyttet Grønland gennem historien.

- Tving os ikke til at åbne for sager, hvor den danske stat kan blive taget med bukserne nede: Dokumenter, der eventuelt kommer til at vise, at den danske stat har drevet rovdrift på Grønland på områder som militær, internationale organisationer omkring kvoter på fisk og havpattedyr, arktisk råd, forskningssager, ja muligvis også helt andre sammenhænge.

Ifølge Markus E. Olsen gør Danmark stadig for lidt for at skabe et ligeværdigt forhold med Grønland.

Han opfordrede blandt andet til, at der kommer en grønlandsk forbindelsesofficer på Pituffik, og at der bliver ansat grønlandske medarbejdere på områder, som staten stadig har ansvaret for i Grønland.

- Hvis du ikke iværksætter det frivilligt, får du problemer. Den grønlandske selvstændigheds brise skal du respektere og tage dig i agt for, sagde Markus E. Olsen.

Efter selve talen fik han flere spørgsmål fra de danske politikere, som han svarede besvarede på grønlandsk. Men han kom flere gange til kort på dansk og opfordrede igen til, at der bliver indført simultantolkning i Folketinget.

IA: Lav undervisning om Grønland nu

Også Aaja Chemnitz fra IA talte med klare ord til den danske regering: For mange grønlændere møder racisme og diskrimination i Danmark. Og for at hindre det i fremtiden, skal især børn og unge lære om det moderne Grønland:

- Derfor vil jeg på det kraftigste opfordre regeringen til at sørge for, at der kommer undervisning om moderne grønlandske forhold til de danske unge, og at det bliver igangsat nu! sagde Aaja Chemnitz.

Både hun og Aaja Chemnitz påpegede FN's specialrapportørs kritik af forholdene for grønlandske borgere i Danmark. IA ønsker derfor en enhed under staten, som skal være med til at fjerne forskelsbehandling af grønlændere i Danmark. 

Aaja Chemnitz pegede også på, hvordan der er diskrimination i Grønland af borgere, som primært taler dansk, selv om de er opvokset i Grønland. Og hvordan hun selv har oplevet at blive diskrimineret af landsmænd for hendes samarbejde med Danmark.

- 'Du er ikke rigtig grønlænder', 'hvid frelser', 'oprindelig, når det er bekvemt'. Det er nogle af de ord, som jeg har stået til mål på som primært dansktalende.

- Jeg har endda oplevet at blive omtalt som 'kolonimagten' til et møde, blot fordi jeg ønsker et mere ligeværdigt samarbejde mellem vores lande.    

Aaja Chemnitz efterlyser, at man Grønland og Danmark imellem nærmer sig hinanden, ikke mindst i udenrigspolitikken, sagde hun.

- Det vidner nogle gange, synes jeg, om en politisk umodenhed, når vi hellere vil konflikten, end vi ønsker at tage ansvar og finde løsninger.