Siumut om uranforbud: Råstofbranchen er lukket ned på grund af en mine
Det er ikke længere tilladt at forundersøge, efterforske og udnytte uran i Grønland.
Det har Inuit Ataqatigiit og Naleraq med deres flertal i hvert fald stemt igennem tirsdag.
Men det skete ikke uden modstand fra oppositionspartierne og støttepartiet Atassut.
Oppositionspartierne, Siumut og Demokraatit, er bange for, at det vil ramme hele råstofbranchen, og ikke kun mineprojektet ved Kuannersuit, der var det store emne til Inatsisartut-valget.
LÆS OGSÅ Nej tak til uran: Inatsisartut stemmer for forbud med spinkelt flertal
Det siger formanden for Siumut, Erik Jensen til Tv-avisen Qanorooq:
- Folk tror at der kun er taget en beslutning omkring en mine nu. Nej, der er taget en beslutning for hele råstoferhvervet.
- Citronfjorden, Hudson og flere forskellige råstofprojekter stiller spørgsmålstegn nu, så vi ved lige nu ikke om det kommer til at betyde noget for vores indtjeningsmuligheder, siger Erik Jensen.
Han ville ellers gerne have at Naalakkersuisut undersøgte konsekvenserne af uranforbuddet grundigere.
Vil foreløbig ikke ophæve uranforbud
Indtil videre er konsekvenserne at Greenland Minerals’ mineprojekt ved Kuannersuit ikke kan lade sig gøre. Det kan det franske uranselskab, Orano, heller ikke. Men Orano havde på forhånd stoppet deres efterforskning kort efter valget til Inatsisartut.
Det store spørgsmål er nu, om Naalakkersuisut vil sætte forbud mod andre radioaktive stoffer. For eksempel thorium. Det kan Naalakkersuisut med det nye uranforbud.
LÆS OGSÅ I dag bliver det afgjort: Nultolerance mod uran eller ej?
- Der er mange spørgsmål som vi ikke har fået svar på endnu, men nu er det lukket. Og jeg mener godt man kan sige at der er blevet lukket ned for råstofbranchen, siger Erik Jensen.
Hvis Siumut skulle stå i spidsen for Naalakkersuisut igen, vil I så arbejde for at genophæve uranforbuddet?
- Det regner jeg ikke med lige nu. Grønland har ikke brug for en politisk zigzagkurs. Vi synes ikke det er passende, at vi går til valg på at ophæve det forbud igen.
- Vi vil ikke sende det signal til investorerne at tingene ændrer sig, hver gang der er regeringsskifte. Så vi regner ikke med at skulle ændre det for nu. Vi holder fast i flertallets beslutning.